Rettighetene til å vise engelske Premier League regnes som den aller mest verdifulle sportsrettigheten for tv-selskapene. De er også de dyreste.

I en melding torsdag morgen skriver TV3-eier Nordic Entertainment Group (Nent) at det var de som stakk av med seieren i budkampen. De står blant annet bak streaming-tjenesten Viaplay.

Fra før var det Nent som hadde rettighetene til å vise Premier League i Finland, Sverige og Danmark, mens TV 2 har hatt rettighetene i Norge siden 2010.

I 2015 måtte tv-kanalen ut med 1,86 milliarder kroner for tre nye sesonger - og prisen ble mest sannsynlig ikke snauere da TV 2 kuppet rettighetene til og med 2021/2022-sesongen i 2018.

Nent har nå sikret seg rettighetene i seks sesonger, fra august 2022.

– Veldig trist

TV 2 har tidligere strukket seg langt for å sikre seg rettigheten, men denne gangen holdt det altså ikke.

– Selvfølgelig er dette en rettighet vi gjerne skulle forlenget. I 2022, altså når vi mister rettigheten, så har vi hatt den og utviklet den i 12 år, sier administrerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2 til DN, og legger til:

– Samtidig har alt en grense, også Premier League, og i TV 2 har vi mange andre satsinger vi også må ivareta. Vi er bevisste på at rettigheter er til leie, ikke til odel og eie.

– Kommer dere til å utforske muligheten for å inngå et samarbeid med Nent i forbindelse med Premier League?

– Det er altfor tidlig å si.

DN er kjent med at en stor andel av abonnentene til TV 2s streaming-tjeneste TV 2 Sumo, er fotballfans. For å kunne se Premier League i Norge må du per i dag ut med minst 449 kroner i måneden. Sandnes vil likevel ikke si noe om en eventuell omstilling som følger av at de ikke lenger skal vise Premier League fra 2022.

– Vi har mange sportsrettigheter i TV 2. Vi har absolutt ambisjoner om å tilby et attraktivt sportsinnhold fremover, det krever en redaksjon.

Klubbleder i TV 2 Henrikke Helland er også skuffet over at TV ikke vant budrunden.

– Vi er jo veldig klar over at rettighetene er til leie. Det er selvfølgelig veldig trist at vi ikke får den videre, men det er den kommersielle virkeligheten, sier hun til DN.

– Er du redd for nedbemanninger knyttet til tapet av rettighetene?

Nei. Vi har så mange rettigheter å ivareta, og vi jobber på tvers av ulike typer rettigheter, så det er ikke en bekymring.

– En gledens dag for Nent

Sportssjef Cecilia Gave i Nent er svært fornøyd med å ha kapret nok et Premier League-marked.

– Det er klart at vi er fantastisk glade for muligheten til å håndtere denne rettigheten. Det er en gledens dag for Nent. Jeg er glad for oss, teamet og hele Nent.

– Det er jo et stort ansvar å forvalte disse rettighetene?

– Jeg kjenner meg trygg på at vi skal få til dette. Vi har vist håndball i EM og VM, og vi har enormt sterk kompetanse, så det føler jeg meg trygg på.

– Hvordan skal dere jobbe med å bygge opp en stab rundt Premier League?

I dag feirer vi nyheten, i morgen begynner vi å jobbe med den.

Vant alle fire markedene

Som DN skrev i forrige uke, åpnet Premier League budrunden for de nordiske landene kl. 11 norsk tid forrige onsdag, før den stengte kl. 13.

Da kunne man by på rettighetene i hvert av de fire landene Norge, Sverige, Finland og Danmark, eller legge inn bud på alle de fire samtidig. Interessenter kunne legge inn bud på rettighetene til å vise de neste tre sesongene med Premier League. Alternativt kunne man også legge inn bud på de neste seks sesongene.

Første budrunde var i forrige uke, før denne budrunden har rettighetene fra 2022/2023-sesongen stått på spill.

Ettersom en avklaring ikke kom i løpet av de første dagene, var det ventet en ny runde med bud innen kort tid. Onsdag denne uken skrev Kampanje at det var åpnet for en ny budrunde i London, der Premier League holder til.

- Høy betalingsvillighet

DN er kjent med at det i den første runden var mulig å legge inn separate bud på rettighetene til å vise den engelske fotballigaen i hvert av de fire landene, eller i alle landene samlet. Mens TV 2 har tviholdt på rettighetene i Norge, har Nordic Entertainment Group (Nent) rettighetene både i Sverige, Danmark og Finland. Kilder DN snakket med trakk Nent frem som hovedkonkurrent for TV 2.

Årsaken til at rettighetene er så viktige for TV 2, er posisjonen de har for TV 2 Sumo - Premier League-rettighetene beskrives som helt uvurderlig for TV 2 Sumo.

– Det er ingen tvil om at dette er de viktigste rettighetene som er på markedet. Det er snakk om rettigheter som går gjennom ti måneder av året, og ikke bare i noen få uker. Samtidig er følelsene for engelsk fotball store i Norge og det er høy betalingsvillighet for Premier League-rettigheter, sa tv-ekspert Lasse Gimnes til DN i forrige uke.

Å miste rettighetene er dermed kritisk for TV 2, som har nær 500.000 abonnenter på TV 2 Sumo. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.