Den omstridte mediemogulen Rupert Murdoch (83) vil kjøpe ærverdige Time Warner. Et bud på knapt 500 milliarder kroner ble kontant avvist denne uken. Selskapet mener det er i bedre stand til å skape aksjonærverdier enn 83-åringen. Ifølge amerikanske medier er Murdoch, som allerede eier noen av verdens største aviser, villig til å by mer. Det kan sette den amerikanske film- og tv-bransjen på spill, skrev DN torsdag.

Mange Time Warner-aksjonærer skal være svært skeptiske til Murdoch, skriver Wall Street Journal. Forklaringen er oppgjørsformen. 60 prosent av oppgjøret er i 21st Century Fox-aksjer. Der er Murdoch-familien ikke bare storeier, men også tilgodesett med en aksjeklasse som gjør den dominerende på bekostning av andre aksjonærer. Det betyr at Time Warner-aksjonærene vil ha liten innflytelse over hvordan det fusjonerte selskapet drives. Et sammenslått selskapet vil ha en markedsverdi på nærmere 900 milliarder kroner og langt over 300 milliarder kroner i årlig omsetning.

Norsk storeier

Som Time Warners tiende største institusjonelle investor vil den mediesky østfoldingen Ole Andreas Halvorsen spille en viktig rolle fremover. Gjennom hedgefondet Viking Global Investors eide den tidligere marinejegeren aksjer for snaut ti milliarder kroner i Time Warner ved utgangen av mars, ifølge data fra Yahoo Finance. Viking er et av USAs største hedgefond, med rundt 150 milliarder kroner til forvaltning. Det rangeres jevnlig som et av fondene med best avkastning. Hedgefond har lenge presset Time Warner til å dele opp og selge unna deler av virksomheten, trolig for å gjøre det attraktivt for fusjon eller salg, ifølge Financial Times. Time Warner har ifølge avisen langt flere hedgefond på eiersiden enn andre sammenlignbare selskaper, og fondene har økt sine posisjoner den siste tiden. Time Warner har allerede skilt ut kabeltv-virksomheten i eget selskap, og latt det tradisjonsrike nyhetsmagasinet Time stå på egne ben.

Islandsk strategisjef

Kun timer etter at oppkjøpsforsøket ble kjent onsdag morgen, sendte Time Warner ut en melding som ikke var til å misforstå. Det fastslår at selskapets strategiske plan er «overlegen ethvert forslag som Twenty-First Century Fox er i posisjon til å tilby». Øverste sjef for strategi og forretningsutvikling i Time Warner, er islendingen Ólafur Jóhann Ólafsson. 52-åringen sitter i selskapets konsernledelse. Han er også kjent som en profilert forfatter, med tre bestselgende romaner som er oversatt til 20 språk.

Hverken Halvorsen eller Ólafsson har besvart DNs henvendelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.