Fredag ble sjefredaktør Åshild Mathisen i Vårt Land sagt opp fra stillingen som følge av den langvarige konflikten mellom henne og konsernsjef Per Magne Tveiten og øvrige direktører i moderselskapet Mentor Medier.

Det har satt sinnene i kok hos en stor mengde av avisens faste lesere.

Mandag ettermiddag har over 300 abonnenter sagt opp abonnementene sine hos Vårt Land, bekrefter produkt- og salgssjef Ivan Solhaug.

– Det er vanskelig å gi et eksakt svar siden det kommer inn oppsigelser fortløpende. Det offisielle tallet lørdag var at litt under 100 lesere sagt opp. Nå ser det ut som om det antallet har bikket 300 oppsigelser, sier han til DN.

Vårt Land hadde i 2017 et godkjent totalopplag på drøyt 21.500, altså opplag der både papir- og digitalutgaver er medregnet.

«Sender et klart signal»

Den siste uken har flere tatt til orde for å støtte Mathisen og hennes avisprosjekt. DN skrev onsdag forrige uke om et opprop signert av flere hundre toneangivende kristne, som tidligere Krf-topp Valgerd Svarstad Haugland og Oslo-biskop Kari Veiteberg.

Andre samfunnstopper som KrF-leder Knut Arild Hareide, Aps nestleder Hadia Tajik og Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth har også uttrykt støtte til Mathisen.

Solhaug bekrefter at de oppfatter den plutselige bølgen av abonnementsoppsigelser som et tydelig tegn på støtte til den avsatte sjefredaktøren.

– Vi skjønner at det er et element av protest i dette. Vi tar det signalet fra leserne, sier han.

Flere av leserne er abonnenter som har holdt avisen i mange år, bekrefter produktsjefen.

– Vi har fått signaler om at de planlegger å komme tilbake til avisen, men at de sier opp nå i protest, sier han.

Solhaug sier han har forståelse for at leserne gir uttrykk for sin protest. Han omtaler masseoppsigelsene som en lei situsjon for avisen.

–Vi syns det er leit, og håper at de leserne som er glade i avisen vil komme tilbake og støtte det viktige avisprosjektet Vårt Land er, sier han.

Mathisen: «Ikke si opp!»

Lørdag kveld gikk Åshild Mathisen selv ut for å oppfordre leserne til å ikke si opp abonnementene, ifølge Dagen.

I en melding på Twitter advarer hun mot å la negative krefter forplante seg blant leserskaren til en avis under press.

– Mange reagerer på det som har skjedd, men vær så snill – ikke si opp Vårt Land! Flotte folk jobber hardere enn ellers. De trenger støtte, for avisa er under press. Ytre dere, still spørsmål og mobiliser for prosjektet – men la ikke de negative kreftene forplante seg», skriver den tidligere sjefredaktøren.

Blir økonomisk skadelig

Produkt- og salgssjef Ivan Solhaug i Vårt Land.
Produkt- og salgssjef Ivan Solhaug i Vårt Land. (Foto: Erlend Berge/Vårt Land)

Foreløpig har ikke avisen oversikt over hva slags type abonnementer som er blitt sagt opp. Derfor er den økonomiske konsekvensen til leseropprøret uvisst, ifølge salgssjefen.

– Vi har ikke sett i detalj på dette ennå. Men det er klart at oppsigelser fra over 300 abonnenter selvfølgelig har noe å si for inntektene til Vårt Land, sier Solhaug.

Avisen planlegger nå en offensiv over påske for å hente tilbake abonnentene.

– Vi kommer til å være på ballen, spesielt i samarbeid med våre telefonselgere. Vi vil kontakte alle som har sagt opp over påske for å få de tilbake på abonnement, sier Solhaug.(Vilkår)