Fredag kveld slapp den tyske avisen Der Spiegel og en rekke andre medier, deriblant VG, de første artiklene om det som er tidendes mest omfattende dokumentlekkasje innen sportsverdenen.
VG er en del av partnerskapet EIC (European Investigative Collaboration), som står sentralt i samarbeidet om Football Leaks. Prosjektet er et samarbeid mellom sporten og dagsordenavdelingen i VG.
– En av grunnene til at vi er med på dette, er at reporter Anders Kokkin Christiansen har vært god på å knytte internasjonale kontakter på konferanser og andre kontaktpunkter. Han har opparbeidet seg tillit og blitt kjent med folk, og har bidratt til at det er mulig at vi er med på dette, sammen med 14 mediehus fra hele Europa, sier VG-kommentator Leif Welhaven til DN.
DN har vært i kontakt med Christiansen, som henviser til Welhaven for kommentarer.
Avviser hacking
Football Leaks, som det kalles, består av 70 millioner dokumenter levert til Der Spiegel fra en anonym kilde, en portugiser med kallenavnet «John». I et intervju med Der Spiegel sier «John» at dokumentene ikke stammer fra hacking, men er levert til ham fra et nettverk av kilder rundt omkring i Europa.
– I dette nettverket er det kun Der Spiegel som kjenner hans identitet. Vi har vært åpne på at vi ikke gjør det, og har vært tydelig på hvor lekkasjene kommer fra. Vi foretar selvsagt selvstendige vurderinger på hva vi mener er vesentlig nok for publisering, sier Welhaven.
VG begynte slippet med to avsløringer: Først en om hvordan eierne til franske PSG og Manchester City forsøkte å omgå fotballens økonomiske regelverk, Financial Fair Play, for å sluse milliardbeløp inn i klubbene, blant annet med hjelp fra nåværende Fifa-president Gianni Infantino. Den andre saken handler om planer blant Europas største fotballklubber om å bryte ut av Champions League og danne «Super League».
Lørdag morgen fulgte en norsk vri, der VG avslører at den norske fotballmannen Kjetil Siem, som er rådgiver for Fifa-president Gianni Infantino, i et internt notat går til frontalangrep på Fifa-kolleger.
– Jeg mener at det vi har publisert er av helt åpenbar samfunnsmessig betydning. I dette helt enorme materialet er det ikke alt som skal ut, men vi skal publisistisk vurdere hver enkelt sak, sier Welhaven.
Andre lekkasje
Det er andre gang Der Spiegel har publisert lekkede dokumenter fra Football Leaks. Første runde, som ble publisert i 2016, bidro blant annet til at superstjernen Cristiano Ronaldo ble dømt for skattesvindel.
– Vi er fortsatt i begynnelsen av arbeidet med dette, så vi skal være forsiktig med å si hva konsekvensene blir av dette. Men allerede kan vi vel konkludere med at lekkasjene viser at det, i en verden der mye sportsjournalistikk er lettvint og terminlistefokusert, er områder som er underrapportert. Disse sidene av fotballen trenger økt journalistisk bevissthet, slik at denne kulturen ikke får vokse frem, sier Welhaven.
Venter dopingavsløring
Han mener noe av det mest interessante som er kommet frem så langt er hvor tett fotballen er knyttet opp til geopolitikk, og viser til at PSG er eid av en av Qatars fremste forretningsmenn, Nasser al-Khelaifi, mens Manchester City er eid av visestatsminister Mansour bin Zayed Al Nahyan i De forente arabiske emirater.
– Det er skjulte forbindelser, avtaler på bakrommet og operasjoner i gråsoner. Men det er også ganske interessant å se hvor geopolitisk viktig fotballen er blitt. Den qatarske eieren av PSG virker å bruke klubben som et utstillingsvindu for positive nyheter. Samtidig vet vi at Qatar har fått internasjonal kritikk for måten det forbereder seg til fotball-VM på, sier Welhaven.
I en kommentar varsler Der Spiegel flere avsløringer i ukene som kommer. Blant annet avslører lekkasjene at en spiller som har vunnet Champions League flere ganger har testet positivt for doping.
– Jeg kan ikke si noe om hva som kommer, men det kommer til å prege spaltene en god stund fremover, sier Welhaven.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.