Alle tre hadde alle byline på saken om Bar Vulkan-videoen med Trond Giske, som VG senere har rettet, beklaget og skrevet en egen evalueringsrapport om.

Først gikk Lars Joakim Skarvøy ut i permisjon i seks måneder etter at han ble anklaget av Sofie, kvinnen som danset med tidligere Ap-nestleder Trond Giske dager før nominasjonskampen i Trøndelag Ap, for å ha bevisst unnlatt sentrale opplysninger i en artikkel om Giske-videoen i en større reportasje av TV 2.

Også VG-journalist Eirik Mosveen er ute av politisk avdeling i avisen.
Også VG-journalist Eirik Mosveen er ute av politisk avdeling i avisen. (Foto: Hallgeir Vågenes/VG/NTB scanpix)

Lørdag skrev Dagsavisen at Mosveen, som er en av VGs mest erfarne og sentrale reportere, går tilbake til VGs Dagsorden-avdeling, der han egentlig er ansatt.

– Jeg har returnert til den avdelingen i VG der jeg egentlig er ansatt, Dagsorden, og er i gang med nye saker der som er spennende, skrev Mosveen i en tekstmelding til Dagsavisen.

Melgård til utenriks

Nå skal også Marie Melgård, som ofte jobbet i tospann sammen med Skarvøy i VGs politiske avdeling skifte avdeling. I en epost til de ansatte, som ble sendt denne uken, kommer det frem at hun skal begynne i utenriksavdelingen etter påske. Der skal hun være i en periode.

– Maries politiske kompetanse og samfunnsforståelse gjør henne godt rustet for denne oppgaven, heter det i eposten.

Hverken Melgård eller Skarvøy har besvart DNs henvendelse. Mosveen henviser til uttalelsene til Dagsavisen lørdag, der han blant annet sier at han ikke jobbet noe selv med den omdiskuterte Bar Vulkan-saken.

– Jeg ble bedt av ledelsen om å bistå politisk ni dager før stortingsvalget i 2017. Så har det hele tiden vært meningen å returnere, men politikken har vært så begivenhetsrik at det ikke er blitt noe av før nå. Selv om jeg står oppført med byline på denne saken, har jeg selv ikke jobbet noe med den. Uansett var dette et godt tidspunkt for å returnere til Dagsorden, skrev han til avisen.

Digitalredaktør Ola Stenberg i VG skriver i en epost at det fra før er kjent at Skarvøy er i permisjon og at Mosveen skal tilbake til dagsorden. Det er ikke kjent hva slags rolle Skarvøy skal ha i avisen når han returnerer etter sommeren.

– Marie Melgård er tilbake på nyhetsavdelingen som hun har jobbet for hele tiden. Utover det har vi ingen ytterligere kommentarer til dette. Vi kommenterer ikke personalmessige forhold i VG, skriver Stenberg.

Gnisninger

DN har tidligere skrevet at VGs egen evalueringsrapport etter Bar Vulkan-saken avslørte gnisninger internt i VGs politiske avdeling.

Under et møte 27. februar gjorde de tre journalistene Mosveen, Skarvøy og Melgård det klart at VGs håndtering og beklagelse av artikkelen var problemet i saken – ikke at VG hadde publisert artikkelen, ifølge rapporten.

Med på det samme møte var sjefredaktør Gard Steiro, nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken, stabssjef Øyvind Næss og nyhetssjef Eva-Therese Loo Grøttum for VGs politiske avdeling.

Journalistene kritiserte politisk redaktør Hanne Skartveits opptreden i «Debatten» på NRK – der Skartveit sa at VG hadde bommet i saken.

I rapporten blir det også gjort klart at Skartveit ikke var fullt ut informert fra sjefredaktør Steiro om at Sofie mente seg feilsitert av VG, da hun stilte på debatten. Det har Steiro senere beklaget.

Steiro fikk beholde jobben

Etter at evalueringsrapporten ble lagt frem, fikk sjefredaktør Gard Steiro sterk kritikk for hans håndtering av saken, men fikk beholde jobben. Han fikk også en tillitserklæring fra styreleder Torry Pedersen.

Sofie og hennes advokat, Knut Asbjørn Solevåg, jobber for tiden med en PFU-klage mot VG for dekningen av saken. Solevåg har bekreftet at evalueringsrapporten også kan bli en del av klagen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.