Siste beklagelse går til komiker Ørjan Burøe.

Burøe har klaget VG inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) på bakgrunn av to artikler avisen publiserte om trakasseringsanklager mot ham tidligere i år. I det ene intervjuet sto en navngitt kvinne frem med flere anklager mot Burøe, i tillegg til at artikkelen inneholdt andre anklager fra anonyme kvinner med påstander om trakasserende meldinger og pågående oppførsel. Den andre artikkelen var et intervju med Elina Krantz, daglig leder i Stand up Norge. Der fortalte hun om håndteringen av anklagene mot Burøe.

VG beklager to saker om trakasseringsanklager mot komiker Ørjan Burøe
VG beklager to saker om trakasseringsanklager mot komiker Ørjan Burøe (Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix)

Forutsetningen for beklagelsen er fra VGs side at Burøe trekker PFU-klagene. Beklagelsen, som ble publisert onsdag ettermiddag, lyder som følger:

«VG beklager til Ørjan Burøe

VG publiserte en artikkel den 20. februar 2019 under tittelen «Står frem med anklager mot komiker Ørjan Burøe: – Si ordentlig unnskyld». VG presiserer at det er intervjuobjektets opplevelser og påstander som gjengis i artikkelen, og at vi ikke hadde tilgang til eller har sett de konkrete meldinger intervjuobjektet viser til i saken. Burøe mener disse forholdene ikke medfører riktighet.

Den 23. mars 2019 publiserte VG et portrettintervju med Elina Krantz i VG Helg og på VG+, hvor vi siterer Krantz på at Ørjan Burøe – på grunn av hans oppførsel overfor flere kvinner – skal ha fått en advarsel av henne, og at hans avtale med Stand up Norge/Latter ble sagt opp. VG har ingen skriftlig dokumentasjon for disse forholdene. I forkant av publisering har Burøe fastholdt at denne fremstillingen ikke er riktig, og at avtalen mellom dem aldri ble sagt opp, eller at en advarsel ble gitt. VG beklager at opplysningene likevel ble publisert uten forbehold, da vi ikke hadde tilstrekkelig dokumentasjon.»

Burøes tidligere manager, Erland Bakke i managementselskapet Motormouth, bekrefter at PFU-sakene nå tas av bordet som følge av VGs beklagelse.

– Vi trekker klagene, skriver Bakke i en sms torsdag.

Ønsket minnelig løsning

VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken understreker at beklagelsen skyldes at man ønsket en minnelig løsning.

«To av våre saker ble klaget til PFU av Ørjan Burøe og vi blir da oppfordret til å finne en minnelig løsning. Det har resultert i beklagelsen som er på trykk i dag. Utover det har vi ikke noe å tilføye», skriver Håndlykken i en epost til DN.

Burøe er kritisk til pressens bruk av podkaster som kilde, men at VG har tatt hans innvendinger på alvor.

«Jeg synes det er trist at pressen bruker podkaster som en troverdig kilde i redaksjonelle miljøer. Spesielt når vi vet hvor mye disse kan tjene på udokumentert sladder. Jeg tror det hadde vært sunt med en tydeligere debatt om hva som kan påstås fritt i podkaster,» skriver Burøe i en epost til DN.

Han legger videre til følgende:

«VG og jeg har hatt en ryddig dialog og syntes de tok mine innvendinger på alvor. Jeg valgte selv å stå frem å beklage for min adferd som lå tilbake i tid. Ingen presset meg til dette. Derfor reagerte jeg når det ble fremsatt påstander i etterkant av min beklagelse som jeg ikke kjenner meg igjen i».

Flere beklagelser

I løpet av en drøy måned har VG dermed beklaget og eller gjort endringer i fire store saker. De tre andre sakene er:

  • Wara-truslene: I dekningen av trusselsaken rundt tidligere justisminister Tor Mikkel Wara og samboeren Laila Anita Bertheussen, skrev VG at det var montert et kamera som var hemmelig for Wara og Bertheussen. Dette var kildeopplysninger gitt til VG, som ikke stemte. Både Bertheussen og Wara var orientert om at det var etablert kameraovervåkning i nabolaget deres, fikk VG senere opplyst. Denne informasjonen ble rettet i tittel, ingress og brødtekst 12. april, opplyste VG.
  • Hemsedal-saken: VG beklaget og trakk en artikkel avisen publiserte 4. mars 2018 om den såkalte Hemsedal-saken. Bakteppet for saken var at Borgarting lagmannsrett i 2016 frikjente tre menn for voldtekt. Dommen var omstridt og fikk bred omtale, og de tre frikjente mennene ble navngitt i sosiale medier. VG gjorde feil da mennene skulle få anledning til å imøtegå alvorlige anklager rettet mot dem. Ingen av dem ønsket selv å kommentere saken, men advokatene uttalte seg på mennenes vegne. Advokatenes uttalelser, inkludert korrigeringer og presiseringer, ble ikke i tilstrekkelig grad videreformidlet til VGs lesere. Flere sentrale poenger ble aldri publisert og VG måtte beklage at så ikke skjedde.
  • Giske-videoen: VG tok sterk selvkritikk for dekningen av den såkalte dansevideoen med Trond Giske, og konkluderte 27. mars med at avisen burde beklaget tydeligere både overfor Sofie og Trond Giske. «Det har vært for svak ledelse og kvalitetskontroll i saken», skrev VG selv.

«Kan ikke sammenlignes»

At det har vært fire saker på drøyt fire uker, kommenterer Håndlykken slik i en sms:

– Dette er fire totalt ulike saker og kan ikke sammenlignes. Wara-saken er en endring av en feil kildeopplysning gitt til VG, mens videosaken var en alvorlig feil begått av VG, og som vi har beklaget gjentatte ganger. Det som ligger til grunn er at gjør vi feil, retter eller beklager vi.

Det er tilfeldig at disse kommer på samme tid. Hemsedal-saken er ett år gammel og skjer etter en prosess med klagers advokat i flere måneder.

Feil skjer i journalistikken, av mer eller mindre alvorlig karakter. Jeg ble selv intervjuet av denne avisa for noen uker siden og tillagt et sitat jeg aldri hadde sagt, og som DN rettet og beklaget i etterkant.

I dette tilfellet klaget altså Ørjan Burøe to saker inn til PFU og vi blir da oppfordret til å finne en minnelig løsning. Det har resultert i beklagelsen som er på trykk i dag, skriver Tora Bakke Håndlykken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.