VG ble felt for brudd på god presseskikk på fem punkter av Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag for artikkelen om Bar Vulkan-saken.

Utvalget valgte også å felle VG for kildehåndteringen av Sofie i forbindelse med gjennomgåelsen av evalueringsrapporten med Sofie. Arbeidet med evalueringsrapporten ble ledet av nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken.

PFU behandler klagesaken mellom Sofie og VG.
PFU behandler klagesaken mellom Sofie og VG. (Foto: Elin Høyland)

- Det var på sin plass, sa Sofie på spørsmål fra DN i etterkant av behandlingen.

Hun var fornøyd med PFUs behandling.

- Jeg har full tillit til det som er blitt sagt her og er veldig fornøyd med resultatet.

PFU mente VG ikke opptrådte hensynsfullt nok også i gjennomgåelsen av rapporten og at premissene for gjennomgåelsen ikke var klargjort godt nok i forkant.

- Skamplett

- Saken er en skamplett i norsk pressehistorie, sa PFU-medlem Liv Ekeberg under behandlingen av saken i PFU onsdag. Ekeberg er journalist i Agderposten og representerer pressen i PFU.

Ifølge NRK vil en fellelse på flere enn fem punkter være den strengeste i PFUs historie. Behandlingen av saken er spesiell: Både PFU-leder Alf Bjarne Johnsen og nestleder Anne Weider Aasen har meldt seg inhabile i saken. Johnsen er journalist i VG, mens Aasen er journalist i TV 2 - som avslørte Sofies erfaringer med VG.

Derfor var det NRK-redaktør Stein Bjøntegaard som ledet behandlingen av saken.

Både Sofie og hennes advokat Knut Asbjørn Solevåg var til stede under PFUs behandling i Norsk presseforbunds lokaler i Rådhusgata i Oslo. Det var også VGs sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken.

Solevåg har tidligere varslet at Sofie vil vurdere eventuelle rettslige skritt etter PFUs behandling. Sofie ønsket ikke å kommentere dette i etterkant av behandlingen, mens Solevåg sa at det var noe han måtte komme tilbake til.

På spørsmål om hun nå vil legge saken bak seg, sa Sofie følgende:

- Ja, inntil videre i alle fall.

Innrømmet flere brudd

VG har i løpet av klagebehandlingen innrømmet en rekke brudd på god presseskikk i arbeidet med artikkelen om dansevideoen med Trond Giske på Bar Vulkan tidligere i år.

Det avisen ikke har vært enige i, er at den også brøt god presseskikk under arbeidet med evalueringsrapporten om saken.

Dette arbeidet ble ledet av nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken, og kulminerte i den over 50 sider lange rapporten, der kommunikasjonen mellom Sofie og VG detaljert legges frem. En del av dette er tidligere upublisert materiale - kildesamtaler, som i hovedsak ikke skal utleveres til utenforstående, jfr. Vær Varsom-plakatens paragraf 3.6.

VG avviser at avisen har brutt denne paragrafen og viser til at opplysningene som blir kjent allerede er kjent gjennom TV 2s reportasjer at VG hadde snakket med Sofie - og en del informasjon fra denne samtalen var med i TV 2s reportasjer.

PFUs sekretariat opplyser i sin innstilling at det ikke anser paragraf 3.6 som relevant for saken - og innstilte på brudd på de samme punktene som VG har innrømmet å ha brutt god presseskikk på.

Utvalget mente imidlertid at VG hadde brutt både paragraf 3.3 - om klargjøring av premiss - og 3.9 - om å opptre hensynsfullt overfor kilder i arbeidet med rapporten.

PFU-medlemmer og sekretariat før behandlingen av klagen.
PFU-medlemmer og sekretariat før behandlingen av klagen. (Foto: Elin Høyland)

Bakgrunn

Saken begynte da VG i februar publiserte en artikkel om at det var kommet en ny bekymringsmelding til Arbeiderpartiet om Trond Giske, etter at en tillitsvalgt i LO hadde sett en video av Giske som danset med en kvinne på utestedet Bar Vulkan. Bekymringsmeldingen kom samme dag som Giske ble innstilt til et toppverv i Trøndelag Ap og med det plass i Aps landsstyre.

I artikkelen var kvinnen, som gjennom TV 2s artikler om hendelsen har blitt kjent som Sofie, sitert på blant annet:

- Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra.

Dette mente Sofie var en helt feil fremstilling av saken.

- De har misbrukt henne for en vinkling, som hun ikke kjenner seg igjen i, sa Liv Ekeberg under klagebehandlingen.

Journalisten som snakket med kvinnen, Lars Joakim Skarvøy, måtte i etterkant av VGs evaluering av saken gå ut i et halvt års permisjon. Sjefredaktør Gard Steiro beklaget VGs dekning til både Sofie, Trond Giske og publikum, og fikk selv kritikk for sin involvering i saken. Han fikk imidlertid fornyet tillit fra styreleder Torry Pedersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.