Topplinjen øker for andre kvartal på rad for VG, viser Schibsteds kvartalsrapport tirsdag. Avisen, som eies av Schibsted, omsatte i andre kvartal for totalt 439 millioner kroner, mot 422 millioner kroner i samme kvartal i fjor. Driftsresultatet økte til 87 millioner kroner fra 64 og ga en driftsmargin på 20 prosent.

Enda mer gledelig for kommersiell direktør Christian Haneborg er det at de digitale annonseinntektene økte med på 32 prosent i andre kvartal.

Ett hovedproblem for mediebransjen er å kompensere fall i annonseinntekter på papir med annonseinntekter digitalt.

VGs digitale inntekter i andre kvartal veier imidlertid opp for papirfallet.

Sterkeste måned i juni

I andre kvartal økte VGs digitale annonseinntekter med 40 millioner kroner, sammenlignet med andre kvartal i fjor. De digitale annonseinntektene endte da på 161,4 millioner kroner i andre kvartal i år, mot 121,2 millioner i andre kvartal i fjor.

Dette er det sterkeste enkeltkvartalet for digital annonseomsetning i VGs historie. Samtidig er utviklingen i annonseomsetning på papir også på et bunnivå.

Men Haneborg sier det er veksten i digitale annonseinntekter som var driveren da VG, for første gang i historien, hadde høyere inntekter fra VG.no enn fra papiravisen i juni.

Google og Facebook

Sammenligner man det med tall fra Mediebarometeret, som gir en pekepinn på vekst og fall i ulike reklamekanaler, kan man plassere VGs digitale annonsevekst i samme kategori som sosialt nettverk (i hovedsak Facebook) og søk (i hovedsak Google). De kanalene har henholdsvis vokst 36,9 prosent og 30,1 prosent i første halvår.

– Det er ganske store tall. Veksten kommer nå også i video- og display-annonser, mens innholdsmarkedsføring fortsetter å vokse, sier Haneborg.

Annonseinntektene på papir faller fremdeles, noe det har gjort i mange år. I andre kvartal solgte VG papirannonser for kun 20,6 millioner kroner, mens papiravisen totalt, med opplagsinntekter, omsatte for 224 millioner i andre kvartal, mot 216 totalt for digitale inntekter.

Snart kan derfor VGs digitale inntekter være høyere enn papirinntektene også sett over et helt kvartal.

- Print er fremdeles viktig for oss, selv om veksten er i det digitale. Det er vanskelig å spå hvordan dette vil gå fremover, sier Haneborg.

Flere priser

Han forklarer veksten med at VG turte å satse tidlig på for eksempel innholdsmarkedsføring.

- Det var vi i realiteten først på. I tillegg økte vi antallet annonser som var synlig for brukerne, og gått foran på en del andre ting som har gitt oss en helt spesiell posisjon i markedet. En viktig forutsetning for å lykkes med flere av disse prosjektene har vært det gode forholdet mellom det kommersielle og det redaksjonelle i VG, sier Haneborg.

I tillegg til økonomisk suksess, kunne VG tidligere i år glede seg med både Skup-pris og tre Skup-diplomer for beste undersøkende journalistikk. Avisen ble også kåret til årets avis under Nordiske Mediedager i Bergen i mai.

Tyngre for abonnementsaviser

De andre mediehusene i Schibsted Norge, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen, opplever ikke den samme veksten.

Schibsteds kvartalsrapport forteller at disse avisene mister inntekter fra digitale salg - samtidig som omsetningen fra papiravisene faller sterkt.

Schibsteds norske abonnementsmediehus omsatte for 635 millioner kroner i andre kvartal, mot 742 i samme kvartal i fjor. Online-inntektene var ned tre prosent, fra 159 millioner kroner, til 155 millioner kroner. Driftsresultatet (ebitda) var imidlertid opp fra 56 millioner kroner til 68 millioner kroner.(Vilkår)