De siste dagene har to av VGs ledere om rusreformen vekket debatt.

Den første, «Rusreformen burde bygge broer, men skaper konflikt», ble publisert lille julaften i fjor og ble kritisert av Venstre-leder Trine Skei Grande i Dagbladet. Dette utløste VGs andre leder om temaet, der avisen svarer på Grandes kritikk.

Skribent Jan Arild Snoen er blant flere som lurer på hvem som har skrevet VGs usignerte leder. Avisens mangeårige kommentator Yngve Kvistad er gift med Pernille Huseby, generalsekretær i Actis, som er en paraplyorganisasjon på rusfeltet.

I likhet med VG på lederplass, advarer Actis også om at rusreformutvalgets forslag vil kunne svekke politiets etterforskningsmuligheter, og organisasjonen delte den første av de to VG-lederne på Facebook:

– Forslaget til ny rusreform er omtalt på lederplass i mange aviser. VG er en av dem, og beskriver forslaget som ytterliggående. De skriver at utvalget konkluderer godt om helsehjelp til de med tunge og alvorlige rusproblemer, men at de er overrasket over utvalget syn på forebygging. Det er vi også, skriver organisasjonen.

Kunne skrevet lederne

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit avviste å kommentere hvem som har skrevet tekstene.

Fagbladet Journalisten var det første som omtalte diskusjonen på Twitter.

– Hverken jeg eller noen av mine forgjengere har noen gang avslørt hvem det er som har skrevet en leder. Jeg synes det er underlig å problematisere lederne når det ikke er skribentenes personlige meninger de uttrykker, svarer Skartveit på spørsmål om Kvistad står bak.

– Mener du at bindinger hos dem som faktisk skriver lederne er irrelevante, så lenge du signerer dem?

– Det er jeg som legger føringer, de er skrevet med påholden penn og de representerer VGs offisielle syn.

Skartveit bekrefter også at det ikke er noe i veien – rent teoretisk – for at Kvistad kan skrive anonyme ledere om rusfeltet.

– Ja, svarer hun.

VGs kommentator Yngve Kvistad.
VGs kommentator Yngve Kvistad. (Foto: Frode Hansen, VG)

Ruskommentar med byline

Pernille Huseby begynte i Actis som seniorrådgiver og leder for fagavdelingen i 2014. Hun ble ansatt som generalsekretær i desember 2018, etter å ha fungert i samme rolle i to perioder.

I mai 2018, en snau måned før hans kone begynte som fungerende generalsekretær i andre omgang, skrev Kvistad kommentaren «Ikke tøm politiets verktøykasse» under fullt navn. Her viser kommentatoren til den politiske konsensusen om behovet for en rusreform, men advarer mot konsekvensene av å avkriminalisere besittelse.

«I det prisverdige arbeidet for å bedre tilværelsen til tunge rusmisbrukere, står man i fare for å fjerne mulighetene for å gripe tidlig inn mot ungdom på vei ut på skråplanet, og gi kreftene som utelukkende vil gjøre narkotika mer tilgjengelig, større spillerom. Det er neppe noe mål for våre myndigheter å legge til rette for økt rusbruk ved å forenkle tilgangen til narkotika», skriver Kvistad.

Det fremgår ikke at hans kone da ledet Actis' fagavdeling og noen måneder tidligere hadde fungert som generalsekretær.

– Uttrykk for eget syn

Hanne Skartveit anser ikke bindingen som problematisk.

– Yngve Kvistad har vært opptatt av ruspolitikk så lenge jeg har kjent ham. Han har vært Akan-kontakt i VG i snart 20 år, og har solide kunnskaper på dette feltet. Yngve Kvistad står støtt på egne ben. I hans signerte kommentarer gir han uttrykk for sitt eget syn, dette er ikke nøytrale reportasjer, men meningsbærende artikler, svarer hun.

Skartveit erkjenner at man kan diskutere hvorvidt avisens lesere burde fått vite hvem skribenten er gift med:

– Det er mulig vi i fremtiden vil gjøre oppmerksom på dette, det er noe jeg må tenke gjennom.

– Et Google-søk unna

Skartveit understreker at det ikke er noen hemmelighet hvem Kvistad er gift med.

– Men dere kan vel ikke forutsette at de som leser kommentaren vet dette?

– Nei, de er jo ikke noe kjendispar. Men det er bare et Google-søk unna, svarer Skartveit.

VGs politiske redaktør ser ingenting i veien for at Kvistad kan fortsette å kommentere ruspolitikk i avisen.

– Dette er et felt han kan mye om. Jeg kan ikke se at han ikke skal kunne det, sier Skartveit.

Kvistad har ikke svart på spørsmål om kommentaren han skrev under eget navn, men svarer på spørsmål om lederne om rusreformen.

– I likhet med i DN, er det politisk redaktør som svarer for avisens meninger på lederplass, skriver Kvistad i en tekstmelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.