På veggen henger beviset i sølv. «Gratulerer med 100.000 abonnenter» fra Youtube. Snart er en ny og større ramme på vei i posten.

– Det tar litt tid før de kommer, forteller Sara Mozetic, som 24. juni rundet én million Youtube-abonnenter, som den første privat­personen i Norge.

– Hey loves!

Slik begynner videoene på kanalen SaraBeautyCorner. Innholdet er inspirasjonsvideoer om skjønnhetstips, hvordan man designer negler, klær, puter og lager fine postkort og egen frokostblanding. Såkalte «DIY»-videoer, en engelsk forkortelse for «gjør-det-selv-videoer».

De nye mediestjernene vokser frem i kjellerstuer, foran dataskjermene og hjemme i leilig­heter. Ofte er de i alderen 14 til 25.

– De fleste Youtube-stjernene som er 18 år gamle, startet gjerne da de var 13 år, så jeg er nok litt eldre enn snittet, sier Mozetic.

En hobby

Det hele startet for 2,5 år siden da hun og kjæresten flyttet fra Slovenia til Norge for å studere på BI. Deretter fikk hun jobb i Bergen, mens han fikk jobb på Kypros.

– Jeg gikk på norskkurs, men snakket ikke så mye norsk. Jeg hadde ikke venner utenom jobb og heller ikke familie her, så venn­innene mine ble de på Youtube. Etterhvert tenkte jeg at dette kan jeg gjøre selv.

Les også: Tar salto på jakt etter Youtube-inntekter dnPlus

Da kjæresten flyttet tilbake til Norge, hadde Mozetic allerede kjøpt seg et kamera. Nå er fulltidsjobben hans å redigere hennes videoer.

– Kjæresten min har åpnet et enkeltmannsforetak. Man kan tjene godt på Youtube, men da må man ha ganske mange visninger.

– Dere har nok visninger til å tjene godt?

– Ja, han er fornøyd nå. Han får en solid norsk lønn.

Jobben er det viktigste

Mozetic er annerledes enn de andre store Youtube-stjernene i Norge. I motsetning til PelleK – mannen som kan nå hele fire oktaver, og Dennis Vareide – i dataspillduoen Prebz og Dennis, jobber hun fulltid i et stort norsk selskap.

– Det er veldig viktig for meg å skille mellom jobb og privatliv. Jobben er det viktigste for meg og vil alltid være førsteprioritet. Youtube er noe jeg gjør på fri­tiden og jeg ønsker å ha det adskilt.

Les også: Youtube-stjerner danker ut tv-kanal med 12 timers maraton

Uansett hvor mye penger som kommer inn fra Youtube, vil det for tiden være uaktuelt å slutte .

– Jeg liker veldig godt å gå på jobb. Jeg trenger å ha den rutinen, sier hun.

«Jeg hater stemmen din»

Abonnentene hennes kommer fra hele verden. Ifølge Google analytics er de fleste fra USA, Storbritannia, Canada og Filippinene.

– Jeg regner ikke med at det er så mange fra Norge. Jeg har aldri blitt stoppet på gaten. Men jeg får stadig flere spørsmål om jeg kan lage en video på norsk, så noen er det.

I skrivende stund har hun over 79 millioner avspillinger på Youtube. Mozetic forteller at det er lite av såkalte «haters».

– Av og til kommer det kommentarer som «jeg hater stemmen din». Da tenker jeg «å, okay, unnskyld», sier Mozetic samtidig som hun sitter og svarer på kommentarer under videoene sine.

99,999 prosent nei

I takt med antallet abonnenter, øker antallet forespørsler fra annonsører som ønsker å plassere produktene sine i Youtube- videoene. Men Youtube-stjernen har kun takket ja til produktplassering én gang.

Les også om svenske «Pewdiepie» som tjente 60 millioner på Youtube i 2014

– Jeg kjøper alt selv. Hvis vi kun hadde vært ute etter pengene så kunne vi tjent mer. Vi får ganske mange tilbud om sponsede videoer, men har takket nei 99,999 prosent av gangene. Jeg synes det viktigste er å være oppriktig mot seerne.

Hun åpner likevel for å gjøre flere sponsorsamarbeid i fremtiden.

– Det første og hittil siste samarbeidet vi gjorde med Samsung fungerte veldig bra og er faktisk den mest sette videoen, med over 8,3 millioner visninger. Men videoen var ikke sånn «kjøp denne telefonen», men handlet om mobildeksel man kunne lage selv.

Men å promotere et produkt hun ikke har noen tilknytning til, ville vært unaturlig, mener Mozetic.

– Da er det bedre å kjøpe det selv. Jeg liker ikke å vise merkene på produktene; jeg vil ikke at jentene som ser på, skal føle at de må kjøpe den ene eller andre neglelakken. De kan heller bruke det de har hjemme.

Les hele avisen

Master i Finans og mester i Youtube
Sara (28) er den første i landet som har rundet én million abonnenter på Youtube.
02:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.