– Det var en lærerik opplevelse, forteller den politiske reporteren Zeke Miller (27).

Han jobber i Time Magazine og møter DN til en lunsj på The Old Ebbit Grill. Stedet har vært en favoritt blant presse og politikere de siste 50 årene, på grunn av nærheten til Det hvite hus rett over gaten. Det er der Miller jobber som politisk reporter.

Han skal fortelle hvordan jobben har endret seg etter at Donald Trump har gjort angrepene på hans flokk til en vane.

Men først om Millers mareritt som journalist: Samme dag som Trump ble innsatt som president, var Miller i Det hvite hus. Han rapporterte at han ikke lenger kunne se bysten av Martin Luther King i Det ovale rom – et faktum som, hvis det var sant, ville hatt stor symbolsk betydning. Da nyheten var ute, ble det raskt klart at bysten sto der som før.

«Jeg dummet meg ut»

Feilen ble rettet etter 36 minutter, men skaden var skjedd. Selv om Trumps pressetalsmann først aksepterte unnskyldningen fra Time Magazine, brukte Donald Trump en tale dagen etter til å angripe Zeke Miller: «Så Zeke, Zeke fra magasinet Time, skriver at jeg fjernet – jeg ville aldri gjort det for jeg har stor respekt for Dr. Martin Luther King. Men så uærlig er mediene [ ...]».

– Jeg dummet meg ut, gjorde deretter alt jeg kunne for å fikse det, og han var i sin fulle rett til å navngi meg. Men det var ikke av ond vilje jeg gjorde feil, sier Miller.

I fire og et halvt år har han jobbet i Det hvite hus. Mye forandret seg da Trump startet kampanjen for å bli president og deretter innta makten, hele tiden med harde angrep på pressen.

Så sent som i forrige uke gjentok Trump at løgnpressen er folkets fiender. Og at det ikke skulle vært lov å bruke anonyme kilder, før han noen dager etter selv var en av dem.

Les Kjetil Alstadheim: Slik svekker Trump pressefrihet dnPlus

Bryr seg i hvert fall

– Trump elsker å angripe oss. Tilhengerne hans liker det. Det er en av gledene ved å gå på Trump-møtene – en del av showet. Men for ham er det mer en bevisst taktikk enn at han faktisk mener det alvorlig. For Trump elsker pressen mer enn noen andre. Han bryr seg om hva vi skriver, trolig mer enn noen andre presidenter før ham, sier Miller.

Time-reporteren, som er fra samme by som Trump, husker godt hvordan eiendomsmagnaten ringte tabloidreportere i New York for å plante historier om seg selv og sin ekskone.

– Han elsker oppmerksomheten og trenger pressen. Og det er egentlig en god ting. Obama og Bush brydde seg egentlig ikke så mye om oss. Trump har gjort endringer i mannskapet, ikke fordi han selv følte behov for det, men fordi han leste i pressen at noe ikke fungerte, forteller Miller.

Mer shots enn øl

Miller sier Trump er åpen når det er noe han misliker.

– Det Trump gjør, er å fortelle offentlig om konkrete saker han var misfornøyd med, noe Obama kun gjorde mens ingen hørte på.

– Du liker Trumps oppførsel bedre?

– Nei, jeg bare aksepterer at det er slik han er, og jeg forholder meg til det, som jeg gjorde med Obama. Ja, det kan være nedbrytende når han snakker om «falske nyheter» og underminerer oss på et vis, men faktum er at mediene hadde et dårlig rykte blant folk før Trump kom på banen. Han bare utnytter det. Han er ikke grunnen til mistilliten folk har til oss, han bare rir bølgen.

Lunsjtiden er snart over på Old Ebbit Grill, et sted som også ble litt forandret idet Trumps folk tok over Det hvite hus.

– Det er flere som drikker shots enn hipster-øl her når det er happy hour. Det er en litt annerledes stemning i hele Washington nå, sier Miller.

Det synes han ikke er negativt. For ifølge ham var Obama langt fra lett å jobbe med. Reporterne samlet seg stadig for å kreve større innsyn. Trump er i det minste mer åpen, og bra for inntjeningen til pressen, kan det se ut til.

På The Old Ebbit Grill, den tradisjonsrike restauranten rett over veien fra Det hvite hus, har tidene også forandret seg med Trump. Flere shots, mindre hipster-øl. Zeke Miller møtte DN til alkoholfri lunsj.
På The Old Ebbit Grill, den tradisjonsrike restauranten rett over veien fra Det hvite hus, har tidene også forandret seg med Trump. Flere shots, mindre hipster-øl. Zeke Miller møtte DN til alkoholfri lunsj. (Foto: Gunnar Blöndal)

Verdens største story

– Vi er nødt til å kjempe mot noe av det han sier som så åpenbart ikke er sant. Men samtidig må vi ikke glemme at journalistikk også handler om å tjene penger. Trump skaper muligheter, opplaget til The New York Times går opp. Om han er bra for businessen vår? Ja, opplagt. Trump er den største storyen i verden, sier Miller.

Han er ikke bekymret for ytringsfriheten og journalistikken med Trump som president.

– Jobben er annerledes enn for fire måneder siden. Og kanskje litt vanskeligere. Men vi er på jakt etter de samme gode historiene, den samme typen kilder, bare i et annet parti. Jeg frykter ikke for journalistikken, sammen er institusjonene våre mye sterkere enn presidentskapet, slik må det være, sier Miller.

Zeke Miller i Time Magazine har vært reporter i Det hvite de siste fire og et halvt årene. Han ser både positive og negative sider ved endringene presidentskiftet har ført med seg.
Zeke Miller i Time Magazine har vært reporter i Det hvite de siste fire og et halvt årene. Han ser både positive og negative sider ved endringene presidentskiftet har ført med seg. (Foto: Gunnar Blöndal)

Unntaket Trump

Tross åpenheten er Trump samtidig den første presidenten siden Jimmy Carter som nekter å offentliggjøre selvangivelsen.

– Han kommer unna med det, men den neste som kommer etter han, vil sannsynligvis ikke gjøre det. Trump har ikke forandret politikken eller journalistikken for godt, fordi han er unntaket. Trump-modellen er ikke kopierbar. Og vår evne til å avsløre maktmisbruk er ikke svekket, sier Miller.

– Men hvis folk ikke bryr seg?

– Jeg tror de gjør det. Akkurat nå sier folk flest: La oss gi ham en sjanse, da. Men når et år er gått og jobbene ikke kommer tilbake, er jeg ikke så sikker på om folk vil støtte ham.

I mellomtiden har journalistene i Det hvite hus gode tider.

– Trump gjør det så lett for oss å dekke ham, han er så snakkesalig, sier Zeke Miller.(Vilkår)

Se trailer: «Elle»
Dristig. «Elle» snur opp ned på forventningene om hvordan en kvinne skal oppføre seg på film, og Isabelle Huppert, her med Laurent Lafitte, er perfekt i rollen som Michèle.
01:58
Publisert: