Ekteparet May-Britt og Edvard Moser er tildelt årets nobelpris i medisin.

Det ble klart av dagens offentliggjøring i Stockholm.

– Årets nobelprisvinnere har oppdaget et posisjoneringssystem, en slags «indre GPS» i hjernen, som gjør det mulig å orientere seg. Deres arbeid viser hvordan hjerneceller utfører avanserte intellektuelle prosesser, heter det i begrunnelsen.

Ekteparet delte prisen med amerikanskbritiske John O'Keefe.

Ekteparet Moser er begge psykologprofessorer ved NTNU, hvor de leder hvert sitt institutt.

NTNU-rektor Gunnar Bovim hyller nobelvinnerne, men mener tildelingen ikke er overraskende.

– Dette er ikke overraskende. May-Britt og Edvard Moser er likevel tidlig i sin karriere til å bli tildelt denne fremste, vitenskapelige utmerkelsen. Dette er svært inspirerende for oss alle. Deres virksomhet er også helt i tråd med NTNUs visjon «Kunnskap for en bedre verden», sier rektor Gunnar Bovim i en kommentar.

Statsminister Erna Solberg mener tildelingen er til inspirasjon for andre forskere.

– Gratulerer med nobelprisen May-Britt Moser og Edvard Moser. Inspirasjon til norske forskere og ikke minst til pasienter, skriver Solberg på Twitter.

Helseminister Bent Høie (H) gratulerer også ekteparet.

– En stor gratulasjon til May-Britt Moser og Edvard Moser ved NTNU som i dag ble kunngjort som vinnere av nobelprisen i medisin, skriver Høie på sin Facebook-side.

– Dette vil sette oss på kartet og betyr mye for våre muligheter til å utvikle oss videre, sier administrerende direktør Nils Kvernmo ved St. Olavs hospital til Adresseavisen.

Direktøren ved St. Olavs hospital i Trondheim er full av beundring overfor nobelprisvinnerne.

– Vi ønsker å ha et forskningsmiljø som presterer på høyt internasjonalt nivå. Dette er virkelig verdensmesterskapet. Det er ikke ofte at et universitet i Norge opplever å få en nobelprisvinner, sier han.

Edvard og May Britt Moser, som har bygd opp et unik norsk hjerneforskningssenter i Trondheim, ble i 2011 tildelt den prestisjetunge sveitsiske Louis-Jeantet Price for medicine, samme med den den tyske biologen Stefan Jentsch.

Prisen ble av NTNU definert som «trappetrinnet før Nobelprisen». Ingen norske forskere hadde tidligere fått prisen, som var på 8,5 millioner kroner.

DN møtte May-Britt og Edvard Moser i 2011:  Vinnerpar i hjerner

Fra den svenske nobelkomiteens pressemelding fremgår det at prisen tildeles med halvparten til O'Keefe og den andre halvdelen til ekteparet Moser.

Prisen er en pengesum og en medalje der Alfred Nobel er avbildet på forsiden, i tillegg til hele den internasjonale medisinstandens heder og ære.

Pengesummen varierer med avkastningen til Nobelfondet, men har ligget på omkring 10 millioner svenske kroner de seneste årene.

Les også: Låste seg inne etter Nobel-telefonen

Edvard Moser var i luften da nyheten sprakk

Statlig eiendomskjempe henter milliarder  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.