Sparebank 1-gruppen har brukt over 300 millioner kroner på å bygge opp meglerhuset Sparebank 1 Markets i det tøffeste aksjemarkedet siden finanskrisen.

Blodig kvartal
Tredje kvartal har vært brutal for hele bransjen, og flere sliter med lønnsomheten. Sålangt i år har Sparebank 1 Markets tapt 77 millioner kroner, hvorav 52 millioner kroner bare i tredje kvartal.








Meglerhuset skal ha tapt minst 75 millioner kroner i tredje kvartal, ifølge Finansavisen.











rapporterte ABG Sundal Collier

- Markedet har vi ingen kontroll på. Vi kan bare konkurrere på de ting vi kan gjøre noe med, og strategien om å bygge et ledende meglerhus står fast, sier administrerende direktør Martin Hagen i Sparebank 1 Markets til Finansavisen.

Aggressiv satsning
Sparebank 1 kjøpte meglerhuset Argo Securities for 165 millioner kroner da tidene var helt annerledes i 2009. Deretter ble den tidligere toppsjefen i First Securities satt til å få fart på satsningen.

På få måneder rekrutterte han flere av landets mest profilerte aktører i stor stil. Det skal ha kostet meglerhuset godt over 100 millioner kroner, ifølge Finansavisen.

Kan få pengebehov
Siden februar har konsernet spyttet inn 170 millioner kroner i frisk kapital, der 80 millioner kroner ble gitt før fellesferien. Om størrelsen på underskuddet fortsetter som det har gjort i tredje kvartal, kan det bli behov for mer penger.

- Et slikt behov kan knytte seg til flere ting, for eksempel at vi vil gå mer aktivt inn i derivathandelen på rentesiden. I tillegg trenger vi en større kredittbok for å klare store transaksjoner, sier Hagen til Finansavisen.

- Blir tøft for alle
Hagen har tidligere lovet å snu utviklingen innen andre kvartal 2012.

- Akkurat nå legger vi planer for at det kan skje først mot slutten av første kvartal neste år. Inntil det snur, blir det tøft for alle, sier han.

Ifølge avisen har Hagen gitt inntil 20-25 millioner kroner i fastlønn, garantert bonus over tre år, samt et aksjeprogram til de mest profilert ansatte. I tredje kvartal utgjorde lønnskostnadene 43 millioner kroner.

- Ikke fullt operative
Toppsjef Kirsten Idebøen i Sparebank 1-gruppen forklarer også det svake resultatet med at enkelte nyansatte har begynt i meglerhuset i løpet av, eller etter tredje kvartal.

- Vi rammes av det samme som alle andre. I et nærmest stillestående marked er vi i godt selskap. Vi er er dessuten ikke fullt operative ennå, sier hun til Dagens Næringsliv.






Les også:
Forsvarer meglerbonuser

Bonusfesten over i Sundal Collier

Bråstans for meglerhusene

Nordea vil kutte 2.000 årsverk

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.