Den tidligere Société Générale-megleren og storsvindleren Jerome Kerviel (37) ble arrestert like før midnatt søndag i det han krysset grensen til Frankrike og overga seg til myndighetene, skriver Financial Times mandag.

Tapte nær 40 mrd.

Kerviel, som var juniortrader med 100.000 euro i årslønn, lyktes med å skjule posisjoner i markedet som påførte den franske bank- og meglerkjempen et tap på 4,9 milliarder euro under finanskrisen i 2008. Han ble senere dømt til tre års fengsel for forholdet, og hadde til i dag mandag til å overgi seg selv til franske myndigheter, som før helgen advarte at han ville bli etterlyst som rømling dersom han valgte å utebli.

Kervil ankom imidlertid søndag den sørfranske byen Menton fra Italia, der han ble tatt i varetekt av lokalt politi.  Før dette, hadde han lagt bak seg tre måneder og 1400 kilometer til fots på en personlig pilgrimsreise i protest mot "finansverdenens tyranni", ifølge FT.

Den lange spaserturen startet etter at Kerviel tidligere i år hadde et kort møte med Pave Frans, som tidligere har kritiseret moderne kapitalisme for dens "avgudsdyrkelse av penger".

Må sone

Franske domstoler avviste for tredje gang Kerviels anke over dommen i mars. Eks-megleren innrømmet at han skjulte handlene for sin arbeidsgiver, men mener at han er et offer av systemet, som tillot de illegale handlene sålenge de tjente penger for banken.

Mens domstolen avviste anken over de kriminelle anklagene, ble Kerviel foreløpig fritatt for å betale banken 4,9 milliarder euro i erstatning med henvisning til at det vil bli avholdt en sivil rettssak som vil avgjøre erstatningsbeløpet og bankens grad av medvirkning.

- Et mareritt

Société Générale ble i etterkant av skandalen ilagt en bot på fire millioner euro på grunn av svake kontrollssystemer.

Tross sin rolle i saken er Kerviel nærmest blitt en kultfigur i Frankrike. Etter at saken ble avslørt anså 77 prosent ifølge en meningsmåling at han var et offer.

I et intervju med FT tidligere i vår uttalte Kerviel at han var innstilt på å sone dommen, mens han insisterte på at det var skjedd et justismord.

- De siste seks månedene har vært et mareritt jeg ikke har våknet opp fra, sa han da.

Kerviel uttalte søndag at han akter å fortsette kampen.

Les også:
Anklager kinesiske militære for hacking  

Her har boligprisene steget 800.000 i snitt på fire mnd.  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.