I 2013 hadde Christian Must (42) store ambisjoner om å gjenreise Fondsfinans til fordums storhet. Inspirert av konkurrentene, ville han ta mer tak i meglerhuset enn hva hans far hadde hatt tid til.

– Den beste måten vi kan gjøre det på er at jeg tar styreansvaret og eieransvaret for Fondsfinans. Jeg kommer til å bruke all min tid på å eie Fondsfinans. Jeg skal jobbe tett med ledergruppen og gjøre det til en lettbent organisasjon, sa Must til DN den gang.

Millioner i minus

Foreløpig har snuoperasjonen gitt tall i feil ende av skalaen. Mens så godt som alle meglerhus tjente gode penger ifjor, gikk Fondsfinans i minus.

For 2014 leverer meglerhuset et negativt resultat på syv millioner kroner før skatt, en forverring fra et overskudd på 650.000 i 2013. Styret skriver i årsrapporten at de er misfornøyd med selskapets inntjening.

Ifjor hadde Fondsfinans inntekter på 77 millioner kroner.

Til sammenligning hadde ABG Sundal Collier inntekter på 540 millioner kroner første halvår i fjor.

Emisjonsfiasko

Must junior har nå tre år igjen av sin femårsplan for å bli den beste rådgiveren innen selskapets satsningsområder på analyse, finansiell rådgivning, verdipapirhandel og verdipapirfond. Fondsfinans eies nå 100 prosent av Erik Must as. Must-familien vil trolig måtte åpne lommeboken for at Fondsfinans skal komme seg opp av grøften.

– Jeg har ingen kommentar til dette, det er Christian som er styreformann, sier Erik Must (72).

Must junior befinner seg for tiden i utlandet. Det samme gjør daglig leder Arne Egil Rønning (46), som er på cruise i Karibia.

– Det er ingen rundetider underveis, sa Rønning til DN i høst om hvordan det gikk i Fondsfinans, og viste til årsrapporten når den var klar.

Meglerhuset har ikke vært et navn som går igjen på store transaksjoner i 2014. Meglerhusets forrige kapitalinnhentingprosjekt for nettbanken Ebanken i juni ble en gedigen fiasko.

Sammen med Sparebank 1 skulle Fondsfinans hente inn 130 millioner kroner.

Til sammen skal de ha fått inn 15 millioner kroner.

Torsdag var Fondsfinans imidlertid på rådgiversiden for svenske Resurs Bank da det ble meldt at banken kjøper norske Ya Bank fra yA Holding.

Økte kostnader

Til tross for svak inntjening, ble det utbetalt bonusutbetalinger til enkeltmedarbeidere med svært gode prestasjoner. Selskapet hadde ifjor store endringer i bemanninge, noe styret mener hemmet topplinjeveksten.

Fondsfinans ansatte i fjor Trygve Ugelstad fra Danske Bank. Ugelstad sluttet på dagen som corporate-sjef hos Danske Bank på grunn av svak utvikling i februar i fjor. I tillegg har Fondsfinans hentet inn Nadia Bendriss fra Nordea og Erik Furnes fra SEB.

Ifjor forsøkte meglerhuset å kutte kostnader ved å innføre egenandel på meglernes yoghurter, et tiltak som fikk de ansatte til å gjøre opprør.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen