«Det å være borte seks til åtte uker fordi du får et barn er litt rart», sier leder i ABG Sundal Collier, Gaute Eie, til DN-magasinet i dag. Han har selv tre barn men har aldri tatt ut pappapermisjon.

«Moderne og myke menn har ikke noe i et finanshus å gjøre. De blir mobbet av kolleger», sier en annen finansmann. Han er høyt plassert i et av landets ledende meglerhus, og ønsker å være anonym.

Ifølge DNs samtaler med en rekke meglere, sjefer og partnere i finansbransjen blir menn som prioriterer alenetid med baby sett ned på og oppfattet som ambisjonsløse. Holdningene er dessverre ikke så overraskende. De får også i høy grad praktiske konsekvenser:

  • Ved de frittstående meglerhusene tar ansatte svært sjelden ut mer enn to uker pappapermisjon.
  • Meglere har mottatt bonus på mellom 40.000 og 60.000 kroner i måneden for å droppe å ta pappapermisjon
  • Mange av dem som likevel ta permisjon, jobber gjerne ved siden av.

Vi snakker altså om en kultur som er så sterk og disiplinerende at arbeidstagerne sjelden eller aldri benytter seg av sin lovfestede rettighet. De som prøver seg møter sanksjoner. Å betale ansatte for å la være å ta permisjon undergraver barns rett til nærkontakt med to foreldre. Og dersom far tar ut permisjon men likevel i betydelig grad jobber, er det utvilsomt misbruk av ordningens intensjon.

Det er sammensatte grunner til at pappapermholdningene i meglerbransjen er så motstandsdyktige. Opplevelsen av å være uerstattelig på jobb er nok behagelig for mange. Den gir en følelse av verdi, etterspurthet og status. Dessuten: Hard jobbing i finansbransjen betaler seg. I cash. Den tiltrekker dermed typisk folk som er i overkant opptatt av kontoen sin. Dermed står vi overfor en selvforsterkende effekt, et element av at meglerfedre ikke ser verdien av alenetid med babyene sine for bare gull, glitter og bonus. Det er heller ikke til å underslå at alfahanner – av typen søkkrik – megler selv om de ikke er villige til å skifte en eneste bleie, som regel blir gift både en og to ganger. Dersom det ikke fantes damer som var villig til å ta støyten på hjemmebane i bytte mot status, fritid og materielle goder, så hadde kanskje selv de mest macho blant finansguttene vært nødt til å tilpasse seg moderne tider.

Et mye brukt argument er at det er umulig å gjøre en god meglerjobb og samtidig benytte seg av sin rett til å ta fødselspermisjon. Dette er en myte. Ingenting er hugget i stein. Det er ikke så lenge siden det var utenkelig for eksempel for mannlige ledere eller topp-politikere å ta pappaperm. Nå gjøres det stadig vekk, og det uten at verden går under. I megler­bransjen er tydeligvis den interne justisen så sterk at en endring må komme fra toppen. Hadde det vært en selvfølge for toppsjefene i meglerhusene å ta ut permisjon så hadde det eksistert systemer og samarbeidsformer som gjorde dette mulig, også i frittstående meglerhus.

Denne uken reduserte regjeringen den øremerkede pappa­kvoten fra 14 til ti uker. Egentlig vil den avvikle hele pappapermen, men får ikke flertall for det i Stortinget. Hvordan man innretter sitt familieliv er en privatsak, mener regjeringen. Selvfølgelig bør foreldre ideelt kunne velge selv. Samtidig er det ingen tvil om at den tvungne pappakvoten har vært en stor suksess. Den bidrar til å øke foreldres reelle valgfrihet fordi et av hindrene nettopp har vært arbeidsplassenes kultur og holdninger til menn og baby­trilling. Med lovfestet rett i hånden har det vært lettere for menn å søke noen måneder barselfri. De blå mener pappa­kvoten nå har gjort jobben sin. Foreldre og arbeidsplasser trengte en dytt, men nå som vi har sett hva som er mulig vil fedre ønske seg barselpermisjon helt av seg selv, argumenterer Høyre.

Dette er for optimistisk. Ukene fedre har tatt ut i permisjon har korrespondert tett med antallet som har vært øremerkede, selv om foreldre er frie til å dele en mye større del av permisjonen.

Dagens historie fra deler av finansmiljøet viser også hvilke enorme motkrefter som lever i beste velgående der ute.

Les dokumentaren i Magasinet om meglerne som bytter fedrekvoter i fete bonuser, og jobber hvis de er hjemme (krever innlogging - les DN i 1 måned for 1 krone).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.