Og det var Madoffs to sønner som meldte fra om svindelen, etter at faren selv hadde beskrevet forvaltningsdelen av forretningsimperiet sitt som en pyramide, eller en Ponzi-plan.

Torsdag ble den 70 år gamle Bernard Madoff arrestert, anklaget for å ha lurt investorer for 50 milliarder dollar i det som kan vise seg å være en av verdenshistoriens største svindler.

Han er anklaget både av det amerikanske kredittilsynet for økonomsik svindel og av statsadvokaten i en separat straffesak.

- Episke dimensjoner
Madoff har tidligere vært styreleder for Nasdaq og har vært en kjent person på Wall Street i nesten 50 år, skriver Wall Street Journal. Selskapet han har startet opp, og fortsatt eier hovedandelen av, heter Bernard L. Madoff Investment Securities LLC.

- Anklagene mot ham innebærer en imponerende svindel med episke dimensjoner, sier Andrew M. Calamari, direktør i det amerikanske kredittilsynet, SECs, kontor i New York.

Sønnene fattet mistanke
SEC omtaler mennene som avslørte svindelen som to toppledere i selskapet, men Wall Street Journal skriver at de to er Berhard Madoffs sønner.

Sønnene Mark og Andrew jobber begge som sjefer i farens selskap, men ikek med investeringer. De skal ha fattet mistanke til faren fordi han drev selskapets investeringer fra et lukket og låst område i selskapets lokaler. Han skal ikke ha vært åpen om hverken strategi eller regnskap fra investeringene. Det skal flere ganger de siste ti årene ha blitt rettet mistanke mot Madoffs mistenkelig høye avkastningsrapporter.

- Betalt med penger som ikke fantes
Dersom de anslåtte summene stemmer, er svindelen fem ganger så stor som WorldCom-svindelen i 2002. Madoffs firma skal 17. november hatt 17,1 milliarder dollar under forvaltning for kundene.

Madoff selv skal delvis ha innrømmet svindelen overfor politiet som arresterte ham. Han skal ha sagt:

- Det finnes ingen uskyldig forkl#229. Jeg har betalt investorer med penger som ikke fantes, sa han. Han la til at han var blakk og at dette ikke kunne fortsette. Han skal være forberedt på et liv innenfor murene.

Madoff skal forhøres 12 januar, inntil det skjer er han sluppet ut av varetekt mot en kausjon på 10 millioner dollar. Kausjonen har sikkerhet i Madoffs leilighet på Manhattan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.