Finanstilsynet retter alvorlig kritikk mot Fearnley Securities.

Én av meglerhusets mest profilerte og erfarne meglere, Harald Moræus Hanssen (48), er blant dem som rammes av den mest alvorlige kritikken, skriver Dagens Næringsliv.

Moræus Hanssen fratas nå både oppgaver og inntekter. Ifølge tilsynet var Moræus Hansen både var ansvarlig og medansvarlig i de aller fleste oppdrag knyttet til å hente inn penger for ulike selskaper.

Samtidig hadde han en «svært aktiv» rolle med å megle aksjer. I tillegg hadde Moræus Hanssen fullmakt til å gjennomføre meglerhusets egenhandel i aksjemarkedet.

– Dette utgjør en åpenbar og meget stor risiko for at sensitiv informasjon kommer på avveie og kan bli misbrukt, eksempelvis enten som innsidehandel eller til forfordeling av enten kunder, ansatte eller foretaket selv. Denne risiko er så åpenbar, slik Finanstilsynet vurderer det, at foretakets styre på et tidligere tidspunkt burde tatt tak i dette, skriver tilsynet ifølge DN.

Vil ikke kommentere
Meglerhuset skriver i sitt svar at Moræus Hanssen har bragt inn flere store kunder til meglerhuset og at han har mottatt bonus basert på kurtasjeinntekter fra disse.

Disse inntektene mister nå Moræus Hanssen som følge av kritikken fra tilsynet, og han får heller ikke lenger ha ansvar for meglerhusets egne investeringer.

Moræus Hanssen ønsket igår ikke å kommentere kritikken fra Finanstilsynet.

Også tidligere administrerende direktør Eivind Hadler-Olsen i Fearnley får kraftig kritikk får å ha hatt roller på både megler- og corporatesiden i meglerhuset.

Ikke vanntette skott
Tilsynet skriver også at det er blitt avdekket at de ansatte har handlet verdipapirer hyppig privat for selskaper som meglerhuset har hatt jobber med både på megler- og corporatesiden. Ansatte har også fått handle aksjer privat i selskaper som meglerhuset samtidig har hatt pågående corporateoppdrag for. Nå vil meglerhuset gjennomføre tiltak som reduserer egenhandelen, fordi det ser at det «kan skape et uheldig inntrykk og svekke tilliten til» meglerhuset.

Mellom megling og rådgiveravdelingene i et meglerhus skal det være vanntette skott. Rådgiverne i den såkalte corporateavdelingen skal eksempelvis kunne hente inn penger for et selskap uten at analytikerne og aksjemeglerne får vite om det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.