Norges Bank varlser onsdag at det ikke vil bli gjort valutakjøp til Statens pensjonsfond utland (SPU) i november.

Den overraskende beskjeden førte til en umiddelbar styrking av den norske kronen. På forhånd trodde enkelte meglerhus på at valutakjøpene kunne bli rekordstore i november, mens andre trodde på mer moderate kjøp.

- Dette er noe vi har pekt på de siste ukene: i og med at det har vært stor variasjon i anslagene var det slik at vi forventet usikkerhet og større svingninger, sier valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets til DN.no.

Kraftig oppgang
Kronen gikk umiddelbart rundt fem øre mot euro etter meldingen. En euro koster i skrivende stund 7,39 kroner, mens en euro kostet 7,44 kroner like før meldingen ble kjent.

Kronen styrkes også mot alle de andre store valutaene. Sterkest er utviklingen mot amerikanske dollar. I løpet av sekunder styrket kronen seg rundt seks øre mot den amerikanske valutaen. En dollar koster i skrivende stund 5,68 kroner.

- Noen i markedet forventet at Norges Bank skulle selge opp mot to milliarder kroner per dag i november. Når de forventningene kanskje har bygd seg litt inn i markedet, og bidratt til at kronekursen falt litt i forrige uke, ser vi derfor en ganske markert kronestyrkelse, sier rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no.

Har opparbeidet seg buffer
Sentralbanken begrunner den overraskende meldingen med at Finansdepartementet har bestemt at det blir avsatt midler til Statens pensjonsfond også i desember. Normalt gjør ikke sentralbanken valutakjøp i årets siste måned.

«For inneværende år innebærer dette at omtrent halvparten av den opprinnelige avsetningen i november blir forskjøvet til desember. Omleggingen innebærer også at statens direkte økonomiske engasjement i oljevirksomheten (SDØE) vil bli benyttet for å dekke avsetningen for SPU for 2012. I tillegg har Norges Bank gjennom 2012 opparbeidet en betydelig beholdning i petrobufferporteføljen for å dekke avsetningen mot slutten av året. Dermed er behovet for at Norges Bank kjøper valuta i markedet redusert», skriver Norges Bank i en pressemelding.

Både Wilhelmsen og Knudsen tolker dette som at det kan komme kjøp i desember. Men siden Norges Bank allerede har opparbeidet seg en buffer-beholdning av valuta, tror Wilhelmsen at kjøpene i desember uansett vil bli beskjedne.

- Det betyr at de har satt av mye valuta tidlig på året, nettopp for å unngå det store hoppet vi har sett tidligere i valutakjøpet mot slutten av året, sier Wilhelmsen.

- Vi tror det blir lite, eller mest sannsynlig ingenting, i desember, legger han til.

Les også: Gigantsalg vil gi krone-knekk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.