I det resultatsesongen for fjerde kvartal 2013 er godt over halvveis, har det i liten grad bidratt til børsoppgang.

Mens hovedindeksen på Oslo Børs har gitt null i avkastning siden nyttår, ser man tilsvarende utvikling i den brede S&P-indeksen over USAs 500 viktigste selskaper.

Det er merkelig at analytikerne lar seg lure gang på gang Næss

Bommet i 54 kvartaler
Det til tross for at henholdsvis 60 og 74 prosent av selskapene har levert bedre enn analytikernes forventninger.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investement Management ser et mønster. Ikke siden tredje kvartal 1998 har amerikanske selskaper gjort det dårligere enn snittforventningene (se grafikk), påpeker han.

- Det skal jo ikke være mulig, man har jo flinke og intelligente analytikere som er svært godt betalt som skal gjette på tallene. Det betyr at de har bommet hvert eneste kvartal i 54 kvartaler på rad. Det går selvfølgelig ikke an, sier han til DN.no.

Næss mener selskapene bevisst snakker ned analytikerne i forkant i håp om at markedet og media skal kunne si at det var bedre tall enn ventet. Norge er ikke noe unntak, mener han.

- Man ser samme tendens i Norge, der selskapene har gjort det bedre enn ventet i tre av fire kvartaler, sier investeringsdirektøren og viser til ti års statistikk (se grafikk).

- Et spill
Han forklarer deler av denne utviklingen med at Oslo Børs har større innslag av sykliske selskaper. Men, om man splitter forventningene opp på de selskapene der man fokuserer på bruttoresultatet (EBITDA) og resultat per aksje, så er sammenhengen signifikant, ifølge ham.

- Det er merkelig at analytikerne lar seg lure gang på gang. De er ikke så dumme, så sannsynligvis er det egentlig bare et spill hvor selskapet har glede av å få høre at de gjorde det bedre enn ventet, mens for analytikerne, som i gjennomsnitt er mer positive enn negative til selskapene, så kan det være greit for dem å skrive ut at tallene ble bedre enn ventet, sier Næss.

Han nevner Norwegians fjerdekvartalsresultat som et eksempel. Flyselskapet la frem svake tall på bunnlinjen, men de var likevel betydelig bedre enn ventet.

Les også: Norwegian tok av på børsen

- Det var jo sant, det var bedre enn ventet de siste dagene i forkant. Hadde man sett på estimatene som lå der halvannen til to måneder før, så var det ganske skuffende, sier Næss.

- Lyger neppe
Det er praksis at analytikerne er i kontakt med toppledelsen og investorkontakter i børsnoterte selskaper forut for resultatfremleggelser. Selv om det er svært begrenset hva selskapene kan si uten å utløse informasjonsplikt til samtlige aksjonærer, er det ikke uvanlig at analytikere som ligger svært høyt eller lavt blir justert på enkelte områder.

Nordea-direktøren tror ikke selskapene lyger til analytikerne, men er svært bevisst på hvilken informasjon som ikke gis.

- De har en tendens til å snakke analytikerne ned. De lyger vel neppe, men de det gjør er at hvis noen områder ligger for høyt så snakker de dem ned, så sier de ikke hvilke områder analytikerne ligger for lavt. Analytikerne bør skjønne dette, sier Næss.

Ser nullvekst i Europa
Dette er også noe av bakgrunnen for at han venter nullvekst i inntjeningen blant europeiske aksjer i 2014, som i 2013. Han stoler ikke på estimatene.

Analytikernes inntjeningsestimater for Europa har falt fort og er ned til 10 fra 12 prosent siden begynnelsen av forrige måned, påpeker Næss.

- Europa har vært dårlig det siste året, og er fortsatt veldig dårlig. Det er veldig sannsynlig at det blir ingenting igjen av den veksten, sier han.

Han er heller ikke videre optimistisk for norske aksjer, og mener man heller ikke kan stole på markedsforventningene om en 20 prosent vekst i inntjeningen for året.

- Får du halvparten der er ikke prisingen så interessant, sier Næss.

Fra overvekt til likevekt
Til tross for at aksjemarkedet ikke fremstår som det mest spennende er heller ikke alternativene, som rentemarkedet, så gode, mener han. Likefullt vil han vekte seg opp i pengemarkedet og obligasjoner, og gå mot en likevekt av aksjer.

- Der vi tar taktiske bet så er vi nok posisjonert til å ta vekk mesteparten av overvektene på aksjer, sier Næss.

Om han kunne velge blant alle regioner, ville han definitivt beholdt aksjeposisjoner i fremvoksende økonomier, der inntjeningstallene holder seg.

Blant norske posisjoner trekker investeringsdirektøren frem sparebankene.

- Det blir neppe noen mer marginøkning for bankene. Men så har de hatt et bra kvartal i fjerde kvartal, og i 2014 vil du få et helt år med den type tall. Så det ser egentlig ganske greit ut, sier Næss.

Les mer:
DNB Kapitalforvaltning: - Veldig mange synes å være svært optimistiske
Jim Rogers: - Bøndene kommer til å kjøre Lamborghini, og aksjemeglerne kommer til å kjøre taxi
Nesten fristet til å spå børsfall
Kristoffer Stensruds beste aksjekjøp noensinne
ALL avkastning i norske småaksjer kommer fredager


Les også:
Frikjent etter nevekamp med Norgesgruppen-sjef

<b>Tror Røkkes oljeselskap må skaffe mer penger</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.