Økokrim tar sikte på å bevise at det i realiteten er Alain Angelil som har disponert en konto hos banken Credit Agricole i Luxembourg. Kontoen sto i navnet til selskapet Closa Corp, et selskap Anglils bror, den sveitsiske statsborgeren Ronald Angelil, i sin tid opprettet.

Les også: Angelil: - Ikke skyldig

Under den første dagen av den omfattende straffesaken mot Eltek-gründer Alain Angelil ble det klart at Økokrim stiller spørsmål ved når en rekke dokumenter fra Angelil i realiteten ble opprettet. Økokrim mener dokumentene som Angelil har fremstilt som bevis overfor skattemyndighetene, ble opprettet etter at han hadde hatt politiet på uventet besøk i Norge i januar 2006. Det ble også foretatt beslag på Angelils slott i Skottland i juni 2006.

Da Økokrim ga uttrykk for at dokumentene ble produsert i etterkant av aksjonene, protesterte forsvarer Erling O. Lyngtveit. Han innvendte at det kun er en påstand. Det resulterte i at aktor, førstestatsadvokat Thomas Skjelbred, sa seg villig til å føre datakyndig vitne, som vil kunne si noe om hvordan man kan finne ut når et dokument først ble opprettet.

Skal man ta Økokrims innledningsprosedyre på alvor, har Angelil vært kreativ i konstruksjonen av en virkelighet der det i realiteten er broren som har drevet med aksjehandel.

Finansierte garantikjøp
Ifølge Økokrim skal den lysskye aktiviteten ha oppstått allerede da Eltek gikk på børs i 1998 - i forbindelse med spredningssalget og emisjon. Angelil skal ha vært den som betalte for Eltek-aksjer som bekjente måtte kjøpe fordi de hadde påtatt seg et garantiansvar i forbindelse med emisjonen da selskapet gikk på børs. Ettersom emisjonen ikke ble fulltegnet måtte de tiltre ansvaret og kjøpe Eltek-aksjer. En av de som kom i denne situasjonen var Ronald Angelil, gründerens bror. Senere endte alle disse aksjene på kontoen i Credit Agricole i Luxembourg som Økokrim mener Alain Angelil, og ikke Ronald Angelil var den egentlige disponenten av.

Saftig skattepliktig gevinst
I forbindelse med spredningssalget hoppet Angelils skatteregning for 1998 i taket. Dette kan ha vært motivasjonen for at gründeren i følge Økokrim kontruerte et tap på aksjer i selskapet Strata AS. Økokrim mener Angelils forkl#229er rundt når han ble eier av aksjene og hvor mye han betalte for dem, ikke stemmer med dokumentbevisene i saken.

Økokrim mener styreprotokoller fra familieholdingselskapet Eltek Holding, dobbel bruk av bilagsnummere og regnskaper viser at Angelil ikke snakker sant.

Økokrim legger til grunn at Angelil og hans hustru Wenche på et tidspunkt overtok Strata-aksjene, men at de ikke har hatt noe tap på disse, snarere enn gevinst.

Disse aksjene endte senere på dem omstridte kontoen hos Credit Agricole i Luxembourg, før de ble solgt med luftig gevinst til et selskap eiet av Torstein Tvenge i 2000.

Endret historien
I en senere selvangivelse skal Angelil blant annet ha forsøkt å få fradrag for tap på en fordring til Closa Corp, selskapet han hevder broren disponerer. Da Drammen ligningskontor opplyste at privatpersoner ikke kan kreve skattefradrag for tap på fordringer, endret Angelil forkl#229.

Da rettet han det til at det skulle ha vært tap på amerikanske aksjer Closa Corp skulle ha handlet for han, som hadde gått med tap. Økokrim mener denne forkl#229en ikke stemmer, og at også disse brevene er fabrikkert i etterkant. Økokrim viser til at de gjennom beslag har funnet flere forskjellige versjoner av porteføljeoppstillingen der både selskaper og antall aksjer har vært forskjellige. Dessuten stemmer ikke beløpet Angelil har krevd fradrag for med beløpet han skulle ha tapt om man brukte dollarkursen på det gitte tidspunktet.

- Vi legger til grunn at det ikke er noen realitet idet investeringen gjennom Closa Corp er et falsum, sa Skjelbred til de tre dommerne.

Stadige telefoner til forvalter
I tillegg til bevisene som knytter seg til påstandene om skattesnyteri, har retten også vært innom beskyldningene om innsidehandel på rettssakens første dag.

Økokrim har nøyd seg med å vise til dokumentene som viser at Angelil i kraft av sin rolle, først som konsernsjef og senere som styremedlem, hadde kjennskap til oppkjøp, fusjoner, resultatvarsler og kvartalsresultater før disse ble kjent i markedet.

Ifølge Økokrim skal ikke dette ha stoppet Angelil fra stadig å kontakte sin forvalter hos Credit Agricole mens han satt på innsideinformasjon. I etterkant av disse telefonene skal forvalteren ha solgt og kjøpt Eltek-aksjer gjennom Closa Corps konto i banken. Økokrim kan dokumentere gjennom telefonlogger at Alain Angelil ringte til forvalteren. Økokrim ønsket å føre den norske forvalteren som vitne, men siden forvalteren ikke er bosatt i Norge har han ikke plikt til å vitne.

Rettssaken fortsetter på tirsdag med blant annet Alain Angelils forkl#229.