Inngåelse av finansielle kontrakter i forbindelse med aksjesalg kan være en måte å få med seg oppsiden ved en eventuell konsolidering.

Renewable Energy Corp. er blant aksjene som faller mer enn markedet onsdag og er ned 3,6 prosent til 1,83 kroner etter transaksjonsmeldinger.

Rec-exit
Styreleder Jens Ulltveit-Moe i Rec meldte tirsdag at han selger 55 millioner aksjer i selskapet til kurs 1,90 kroner og kjøper samtidig seksmåneders terminer for samme antall aksjer til kurs 1,9493.

Orkla meldte om salg av 200 millioner Rec-aksjer, men beholder eksponeringen i seks måneder gjennom trs-avtaler.

Les: Orkla dumper gigantisk Rec-post

- Dette er et ledd i strategien og nok et tiltak som viser at vi reduserer andelen vår i Rec, men vi sitter fremdeles med eksponeringen, sier IR-direktør Rune Helland i Orkla til TDN Finans.

SEB Enskilda er taus omkring hensikten med å være motpart for transaksjonen utover at dette er del av ordinær meglervirksomhet.

- Jeg kan bare henvise til de ulike flaggemeldingene som er kommet på Oslo Børs. Så kan du tolke det ut i fra det. For vår del er det en del av den tradisjonelle meglervirksomheten og «daglig business» i SEB Enskilda, sier kommunikasjonssjef Pål Bergskaug i SEB Enskilda til TDN Finans.

Usikre på markedet
Analytiker Henrik Schultz i Sparebank 1 Markets mener visibiliteten i solarmarkedet er svært lav og at ingen egentlig skjønner hvor markedet beveger seg.

- Alle er veldig usikre og derfor er det viktig å få noen til å forplikte seg til noe som helst. Den svake utviklingen man har sett i silisiumspriser siden juni er fornuftig og ikke overraskende gitt at etterspørselen har bunnet helt ut i tredje kvartal. Spørsmålet er hva som skjer inn mot det sesongmessige sterke fjerde kvartal. Jeg tror det blir svakere enn fjerde kvartal i 2011, sier han.

Analytikeren tror Orklas «utlån» av aksjer kan være en refleksjon av at man ikke har oversikt over hvor markedet vil bevege seg.

-Her kan man muligens se for seg en konsolidering av Rec, som gir noe oppside. På kort sikt er det nok begrenset oppside i aksjen og det er mulig derfor Orkla låner ut aksjene. Man har sett dette før at selskaper parkerer aksjene hos finansielle aktører. Jeg tolker det bare slik at eierstrukturen i Rec ikke er permanent, sier han.

Handelskrig
Schultz mener det er nærliggende å se på Kina, hvor handelskrig pågår, og selskapene sliter med å få tilstrekkelig silisiumproduksjon, samt høye produksjonskostnader for silisium.

-Man trenger jo ikke være superoptimist for å tro at kineserne ønsker å få kontroll over silisiumkapasitet i Europa og USA med handelskrigene som pågår. Således står Rec relativt bra med lave produksjonskostnader. Det er ikke lenger umiddelbart behov for kapital, og Rec er nå et interessant oppkjøpsobjekt, sier han.

Analytikeren trekker frem LDK Solar som eksempel på et selskap som sliter med høy gjeld og lav silisiumsproduksjon.

-Selskapet trenger silisium. For meg virker det som Rec da vil være en god match. Samtidig kan Singapore-fabrikken i et handelspolitisk lys bli ganske interessant ettersom det er nokså nøytralt kontra forholdene mellom Kina, Japan, Tyskland og USA, sier han.

Som mulige kjøpere av Rec mener Schultz GCL Poly kan være aktuell.

-På dagens prising av Rec, har GCL finansielle muskler til å få det til. Man har jo mindre selskaper som har det bedre finansielt enn LDK, som Suntech og Trina Solar. Det er mange muligheter, så det er vanskelig å si noe nøyaktig om det, sier han.

Silisiumsprisene i spotmarkedet var ned 1,0 prosent til 19,66 dollar pr kilo den seneste uken, ifølge PV Insights, mens solcellepanelprisene falt 2,0 prosent til 0,692 dollar pr watt.

Rec er omsatt for 390 millioner kroner på Oslo Børs.

Les også:
Rec henter penger
- Stor fordel for nåværende aksjonærer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.