De faktiske boligprisene falt 0,4 prosent i juni, viser tall lagt frem av eiendomsmeglerbransjen idag. Dermed har boligprisene steget 5,7 prosent det siste året.

Les saken: Boligprisene falt i juni

Prisnedgangen avspeiler lavere kvalitet på boligene som selges om sommeren, sammenliknet med våren, mener sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen.

- Delvis avspeiler det at dette er litt gårsdagens brød. Man kan ikke regne med å få samme pris for restlageret i sommerukene som da de var lagt ut som ferskvare i mai, sier Andreassen.

Hetere budrunder
Mye av utviklingen videre i boligmarkedet vil avhenge av renteutvikling og konjunkturbildet, mener sjeføkonomen.

- De dårlige nyhetene er at konjunkturene flater ut og at sysselsettingsveksten stopper litt opp. De gode nyhetene er at dette vil gi oss betydelig rentenedgang i tiden som kommer, sier Andreassen.

Derfor tror han en kjølig vår og sommer og boligmarkedet vil bli avløst av høyere temperatur mot slutten av 2013.

- Nettopp fordi denne rentenedgangen er uventet av folk flest, får vi en prisoppgang og hetere budrunder på slutten av året, tror Andreassen.

Lite trøkk i markedet
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 er ikke overrasket over dagens boligtall.

- Dette bekrefter at det er en utflating i markedet, og at det ikke er noe sterkt trøkk i boligmarkedet om dagen. Boligmarkedet er i ferd med å flate ut, konkluderer hun.

Holvik trekker frem at både kredittveksten og prisene stiger, men at de stiger saktere enn før.

- Ting er i ferd med å normalisere seg, sier hun.

Holvik tror på liten prisoppgang neste år.

- Vi tror ikke på kraftig nedtur, men en svak oppgang neste år. Veldig svak, bare noen få prosent, sier hun og legger til at prisnedgang ut året ikke kan utelukkes.

Les flere ferske boligprognoser:
Spår prisfall på 17 steder
Boligprisene falt i juni

For lave priser for boligbygging
Jan L. Andreassen mener det ikke er forsvarlig å bygge flere boliger slik prisnivået er i dag.

- Vi skal huske på at i det meste av kongeriket er det ikke forsvarlig å bygge nye boliger, til det er prisene alt for lave. Langsiktig likevekt i boligmarkedet hvor det lønner seg å bygge boliger krever en betydelig prisoppgang i det meste av Norge i året som kommer, sier Andreassen.

Han trekker frem et alternativ til økte boligpriser for å få fart på boligbyggingen.

- Det eneste alternativet til økte boligpriser, er en boligpolitikk som gjør det billigere å bygge enn dagens regler krever. Jeg vet imidlertid ikke om noe politisk parti som forfekter en slik politikk. Derfor må boligprisene stige hvis igangsettingen av bygging av nye boliger skal holdes oppe, avslutter Andreassen.

Les også:
Boligprisene falt i juni
Sjekk boligprisene der du bor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.