Nå føler de ansatte på Aker Seafoods fryseanlegg på Melbu seg sviktet av Kjell Inge Røkke

- Røkke sa Melbu skulle være spydspissen i satsinga i nord da han overtok alle trålkonsesjonene. Men nå ser vi at dette bare var tomme ord, og at driftsgrunnlaget sakte men sikkert har blitt tatt fra oss, sier tillitsvalgt Svein Are Rasch i ferdigvareavdelingen til Aker Seafoods på Melbu til Fiskeribladet Fiskaren.

Stor frustrasjon og usikkerhet skal prege hver og en av de nesten 130 ansatte på Aker Seafoods landanlegg på Melbu. I fjor endte det opp med 35 dager permittert for den enkelte, og i år venter arbeiderne at det kan bli enda verre, skriver Fiskeribladet Fiskaren.





Så lang i år har Aker-trålerne levert på land 6800 tonn fersk torsk målt i sløyd vekt (tilsvarende rundt 10.200 tonn i kvotevekt). Ifølge Holst-Dyrnes forventer selskapet å lande på ca. 8700 tonn fersk torsk som er sløyd hodekappet før året er omme (tilsvarende rundt 13.000 tonn rund torsk).



Aker Seafoods-systemet disponerer i år en torskekvote på ca. 34.800 tonn målt i rund vekt. Nesten 23.000 tonn av dette vil dermed bli landet som frossen vare, dersom alt går etter planen.



Pr. i dag har Aker Seafoods kun to trålere som fisker utelukkende ferskfisk.



Lite informasjon
Ifølge Rasch er informasjonsflyten mellom arbeiderne og konsernledelsen svært dårlig

- Vi blir overhodet ikke informert lenger, sier Rasch.

På ferdigvareavdelingen har Solfrid Torkildsen opplevd å bli permittert fra et arbeid hun har hatt i 25 år.

- For ti år siden hadde vi kanskje 1200 tonn frossenfisk på lager som vi hadde å produsere av når det var lite fisk å få. Nå blir denne fisken solgt rett ut fra fryselageret foran nesen på oss, fordi trålerne får best pris og tjener mest på denne måten. Mens vi på fileten og på ferdigmaten må gå hjem. Vi har ikke lenger råd til å kjøpe vår egen fisk, sier Torkildsen til Fiskeribladet Fiskaren.

Trodde på Aker
Tidligere ordfører i Hadsel kommune og leder av Hadsel Arbeidserparti Ørjan Robertsen tar gjerne selvkritikk på at han, som flere andre arbeiderpartipolitikere, lot seg besnære av «fiskeren fra Møre» som forstod seg på kystens utfordringer. Nå er Robertsen trygt forankret blant de som heller i retning av å tro at Røkke først og fremst er flink på å fiske fiskerettigheter som grunnlag for tråldrift.

- Man kan gjerne si at politikerne har sviktet i denne saken. Vi for vår del aksepterte frysetrålerne fordi bedriften her hos oss hadde tineanlegg. Men når leveringsplikten ble tilbudsplikt og det siamesiske eierskapet land/hav ble delt, så falt alle forutsetninger bort. Resultatet er at man uhindret kan optimalisere driften av trålerne, mens landanleggene får det verre og verre, sier Robertsen til Fiskeribladet Fiskaren.

Røkke taper på fileter
Tredjekvartalsrapporten til Aker Sefoods viser at Røkke taper på fileter.

I tredje kvartal fikk Aker Sefoods et rekordresultat i fangsvirksomheten, men foredlingssegmentet trakk totalregnskapet kraftig ned.

Les saken: Røkke taper penger på fileter

- Foredlingsaktiviteten til Norway Seafoods har over lengre tid vist svak lønnsomhet. Finansiell uro i selskapets hovedmarked, EU, medfører økt marginpress fra kundene og skift mot rimeligere måltidsløsninger for forbrukerne, skrev konsernet i sin kvartalsrapport.

Les mer: Røkke-tråler kan få Norges strengeste straff (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.