To av Norges fremste finansprofessorer er ikke i tvil: Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker har loppet Aker Solutions, der staten er på eiersiden, for rundt 300 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Aker Solutions leier skipet «Aker Wayfarer» i ti år. Skipet benyttes til konstruksjonsoppdrag på oljefelt.

For utleier Aker med Røkke i spissen er avtalen en gullgruve. For de øvrige Aker Solutions-aksjonærene med staten i spissen er skipet et tapssluk.

– Aker Solutions er blitt skrudd, sier finansprofessor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole til DN.

- Jeg skjønner ikke at ledelsen i Aker Solutions kan ha tenkt på alle sine egne aksjonærers interesser. Varselklokkene burde ringt høylytt, sier Øyvind Bøhren, professor i finansiell økonomi ved Handelshøyskolen BI og leder for Senter for eierforskning.

"Tunneldrift"
DN har gjort beregninger basert på regnskaper og andre selskapsdokumenter, samt opplysninger fra Aker og innspill fra de to professorene.

På denne bakgrunn mener Bøhren transaksjonen er et eksempel på såkalt tunneldrift.

Tunneldrift innebærer at verdier flyttes fra et selskap der en aksjonær har lav eierandel til et annet selskap der samme aksjonær har høy eierandel. Verdiene flyttes gjennom en transaksjon som ikke skjer til markedspris. Tunnelen som «graves» er større jo større avviket er mellom markedsprisen og transaksjonsprisen.

Tunnelverdien – verdien som flyttes fra Aker Solutions til Aker – anslås til rundt 300 millioner kroner.

- Akademisk finansteori
Aker og Aker Solutions avviser at leieavtalen for skipet er i stiveste laget og fastholder at den reflekterte markedspris da den ble inngått.

–Vi er helt uenig i premissene, påstandene og vurderingene fra Øyvind Bøhren. Thore Johnsen henter ammunisjon fra den samme kassen som Bøhren, og fyrer løs fra den samme skyttergraven. Den økonomiske virkeligheten i samtid kan være veldig forskjellig fra akademisk finansteori i ettertid, sier Akers informasjonsdirektør Atle Kigen til Dagens Næringsliv.

– Kjell Inge Røkke var ekstremt opptatt av at transaksjonene mellom Aker Solutions og Aker måtte gjennomføres på en ryddig og aktsom måte til markedsriktige priser, legger han til.

Næringsdepartementet avventer å kommentere saken til den har stått på trykk.

Les hele saken og alle detaljene rundt "Aker Wayfarer"-avtalen i Dagens Næringsliv mandag.

Les også: Dyr lediggang for Aker Solutions


Røkkes gullskip


Slik skal Røkke unngå bråk med småaksjonærene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.