Igår tok både Statoil og Spania opp store lån, med Spania som den store taperen, skriver Dagens Næringsliv.

To lånetransaksjoner igår illustrerer hvor sterk uroen i markedet påvirker landene i Europa og hva investorene oppfatter som en «trygg havn» akkurat nå:

Igår tok både Spania og det norske oljeselskapet Statoil opp store nye lån. Forskjellen i rentebetingelser er enorm:

Mens Statoil får en rente på 3,15 prosent på et nytt tiårig lån, må Spania ut med nær det dobbelte. Offentliggjøringen av Spanias rentebetingelser sendte nye sjokkbølger ut i et allerede skjelvende marked. Over hele Europa var det nedgang på børsene.

Statoil henter pengene sine i USA - og betingelsene viser at det norske, delvis statseide energiselskapet har få problemer med å hente penger til markedets beste betingelser.

Kredittanalytiker Pål Ringholm i First Securities legger merke til den store forskjellen i lånebetingelser:

– Ja, det er nesten «unfair» å sammenligne Statoil med motparter som Italia, Hellas og Spania, sier Ringholm.

Mens Spania oppnår en rente som er 3,9 prosentpoeng dårligere enn Statoils rente, må kriserammede Italia nå ut med 4,7 prosentpoeng mer enn Statoil.

– Statoil er rett og slett mye sikrere enn banken. Å låne til Statoil, er sikrere enn å låne til de fleste land, sier Ringholm.

Mens stadig flere europeiske land sliter med statsfinansene, er Statoil søkklastet med kontanter. Per tredje kvartal har det delvis statseide foretaket over 95 milliarder kroner i rene kontanter, kontantekvivalenter og nåværende finansielle investeringer. Totale obligasjonslån, banklån og finansiell lease er på 102 milliarder kroner i Statoil.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.