Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Hørt i spørretimen:

Kulturminister Linda Helleland (gående foran), klima- og miljøminister Vidar Helgesen (til venstre) og landbruksminister Jon Georg Dale fikk spørsmål om kor, ulv og ku. Blant annet. Foto: Ida von Hanno Bast
Kulturminister Linda Helleland (gående foran), klima- og miljøminister Vidar Helgesen (til venstre) og landbruksminister Jon Georg Dale fikk spørsmål om kor, ulv og ku. Blant annet. Foto: Ida von Hanno Bast les mer

Skisse

Hylekor, ulvehyl og et rart raut

Kjøp dyrere klær, redd miljøet. Hilsen Høyre.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (Høyre) sa at hun var stolt. Hun var blitt spurt om hun var stolt av regjeringens tiltak for frivilligheten.

– Det jeg er stolt over, er først og fremst den fantastiske frivilligheten vi har i Norge, sa Helleland.

Som strengt tatt er noen andre, selv om det er frivillig å sitte i regjering.

Det var Stortingets spontanspørretime, og Arbeiderpartiet var bekymret for blant annet kor.

– Korforbundet og LNU Kultur sier at all den flotte koraktiviteten vil bli skadelidende dersom regjeringens forslag til statsbudsjett blir vedtatt, sa Aps Masud Gharahkhani.

En trøst er i alle fall at regjeringens budsjett virkelig har satt sving i de fleste hylekorene i frivillig sektor.

– Det er ofte sagt om frivilligheten at den er lim, sa Kristelig Folkepartis Olaug Bollestad.

Og det er jo en ganske presis beskrivelse av mange litt lange korps-, orkester, kor- og amatørteateroppsetninger. Men det er jo mye positivt knyttet til det også. For eksempel kakesalg i pausen. Og fruktkurven når det er loddtrekning.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (Høyre) var der også. Han ville sannsynligvis vært en racer til å føre referat og lage regnskap i frivillig sektor.

– Vi trenger nå tid til å gjennomgå kjennelsen, sa han da han fikk spørsmål om at Oslo tingrett hadde stoppet midlertidig jakten på 12 ulver.

Han gjentok dette med tid fire-fem ganger. I stortingssalen svarer han med lav stemme og mye luft mellom ordene. Det kan av og til virke som om han sovner av svarene sine.

Denne dagen var han på nippet til å skryte litt av seg selv. Han fortalte fra klimaforhandlingene i Bonn i forrige uke. Der var det bare ett spørsmål som ble sendt opp til miljøvernministrene for avklaring.

– Det spørsmålet ble Norge bedt om å håndtere, sa Helgesen.

Det satt for langt inne å si «jeg». Han er for beskjeden til den slags. Kanskje han rett og slett aldri blir ordentlig politiker.

Les skisse fra klimamøtet i Bonn: Klimaaction med Dubai-politiet

Helgesen fikk spørsmål om «Black friday» og om folk ikke heller bør reparere ting enn å kjøpe nytt. Men han ville ikke moralisere over folk som kjøper for eksempel nye klær.

– Hvis man kjøper dyrere og bedre klær, vil de holde lenger, sa Helgesen.

Med et fett flir sendte landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) en blokk der han hadde skriblet «Høyre vil ha dyrere klær. Tommel opp!» over til Helleland. Helleland sendte blokken tilbake etter at hun hadde føyd til «og penere».

Kulturminister Linda Hofstad Helleland og landbruksminister Jon Georg Dale sendte lapper til hverandre mens klima- og miljøminister Vidar Helgesen sto på talerstolen og snakket om klær. Foto: Ida von Hanno Bast

Etter kor og klær kom ku. Arbeiderpartiet mente Dale ikke hadde fulgt opp et pålegg fra Stortinget om å kompensere melkebønder for tapte markedsmuligheter. Blant annet skal subsidiene til eksport av Jarlsberg forsvinne.

– Dette har vi ikke sett noe til i statsbudsjettet, sa Aps Nils Kristen Sandtrøen.

Så hvordan skal det gå med alle kuene? Dale svarte ved å vise til at en ny avtale med EU ikke er trådt i kraft. Og ostesubsidiene forsvinner ikke før i 2020. Så markedsmulighetene er fortsatt som før.

– Å kompensere inntekter som jordbruket enda ikke har tapt, er en ganske spesiell tilnærming til politikken, mente Dale.

«Ganske spesiell tilnærming til politikken» hørtes i grunnen ut som en presis beskrivelse av norsk landbrukspolitikk. For som det heter i det gamle ordtaket om gresset og kua:

Mens subsidiene gror, melkes staten.(Vilkår)

Meninger Masud Gharahkhani Linda Hofstad Helleland Nils Kristen Sandtrøen Jon Georg Dale Vidar Helgesen Skisse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.