Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

De fleste eksperter på området er enige i at framtidens radio og tv vil strømmes via et IP-nett som kan brukes til flere tjenester enn bare TV og radio, skriver artikkelforfatteren. Foto: Tivoli Audio
De fleste eksperter på området er enige i at framtidens radio og tv vil strømmes via et IP-nett som kan brukes til flere tjenester enn bare TV og radio, skriver artikkelforfatteren. Foto: Tivoli Audio les mer

DAB

Uforståelig dab-tvang

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det er for meg uforståelig at vi sløser bort masse av det mest verdifulle radiospektret vi har og at vi tvinges til å ta i bruk dab som ganske sikkert vil forsvinne om noen år. De fleste eksperter på området er enige i at framtidens radio og tv vil strømmes via et IP-nett som kan brukes til flere tjenester enn bare TV og radio.

En måte å gjøre dette på er å benytte mobiloperatørenes 4G-nett. Norges televisjon as innehar konsesjonen for utbygning av det digitale bakkenettet som RiksTV benytter. Dersom minst en av mobiloperatørene fikk bruke NTVs frekvenser gratis (470-790 MHz ), burde den til gjengjeld kunne forplikte seg til å sende dab-kanalene og RiksTVs kanaler gratis via sitt 4G-nett. De vil da sitte igjen med mer enn 200 MHz spektrum som de kan selge til mobile tjenester.

Folk flest vil da kunne motta tv og radio via 4G gratis på telefoner som etterhvert vil bli integrert i biler og tv-apparater etc. De som er villig til å betale, vil da kunne velge blant hele verdens tv- og radiokanaler og selv bestemme når de vil se hva.

Grunnen til at det er sløsing å sende via dagens digitale tv-nett er at sendingen gjenbruker de samme kanalene først minst tre sendestasjoner borte, mens 4G-sendinger kan bruke den samme kanalen i nabosenderen. Dette skyldes at dette er et moderne nett. Selv om 4G-systemet som klarer dette allerede er både standardisert og utviklet i dag, vil dette kreve nye mobiltelefoner som ikke er i salg i dag. Dersom dette skal bli en virkelighet, må denne bruken av tv-båndet bli en internasjonal standard og det vil nok ta minst fem år. Kanskje dette er ideer som vil bli diskutert på Nkoms frekvensforum i Lillesand onsdag i neste uke?

Torleiv Maseng, professor II Universitetet i Oslo

Les hele avisen

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Debatt TV Debatt Radio DAB
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer