Da staten kjøpte aksjer i Aker Solutions av Kjell Inge Røkke sommeren 2007, kalte DN handelen for en milliardgave til Kjell Inge Røkke fra næringsminister Dag Terje Andersen og det norske folk. Vi fikk mer rett enn vi skulle ønske.

Staten har så langt tapt 3,4 milliarder kroner på investeringen i Røkke-selskapet. Dessverre er det ingenting som tyder på at regjeringen har lært noe som helst av det økonomiske samrøret med Røkke.

Nå har Kjell Inge Røkke solgt diverse eiendeler fra sitt eget majoritetseide Aker-konsern til Aker Solutions - selskapet der Røkke, de svenske Wallenbergene og staten tilsammen eier 40 prosent. Salget inkluderer blant annet et oljeserviceselskap, deler av et rederi, samt aksjer i et selskap som driver med teknologi til olje- og offshoremarkedet. Det kan godt tenkes at disse bedriftene kommer til å skape store verdier for staten og de øvrige aksjonærene i Aker Solutions. Men det har formodningen mot seg.

Motivet for salget ser ut til å være pengemangel i Aker-konsernet, og prisen Røkke har fått er bare mulig å oppnå for den som forhandler med seg selv. En klar indikasjon på det er at børsverdien av Aker Solutions falt med over en halv milliard kroner da avtalen ble kjent.

Transaksjonene er godkjent av statens styrerepresentant i Aker Holding, i tråd med aksjonæravtalen som regulerer statens og Røkkes eierskap i Aker Solutions. Hvordan staten kan stemme for en avtale som så klart ser ut til å favorisere Kjell Inge Røkke og aksjonærene i Aker, er ikke lett å begripe. En mulighet er at de som sysler med dette i Nærings- og handelsdepartementet ikke skjønner noe særlig av børs og finans. En annen mulighet er at de ikke bryr seg, men er fornøyde så lenge de kan være med «å bygge industri» sammen med Røkke.

Dette illustrerer nok en gang hvorfor staten bør være ytterst tilbakeholden med å opptre som bedriftseier. Hvordan skal vi ha tillit til at bedrifter der staten ikke er eier blir behandlet på lik linje med bedrifter der staten har investert både penger og prestisje? Kan vi stole på at den sittende statsministeren greier å holde styr på alle hattene?

Når Jens Stoltenberg erklærer at han skal «ta» kapitalisten Stein Erik Hagen, men hyller kapitalisten Kjell Inge Røkke som industribygger, er det all grunn til å bli bekymret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.