Tre dager etter valget krever SVs finanspolitiske talsmann Heikki Holmås økte skatter. Det kommer ikke som noen overraskelse. Det er ryggmargsrefleks i SV-ledelsen å mene at politikerne er bedre til å bruke folks penger enn det folk er selv.

Det er langt mer spennende om statsminister Jens Stoltenberg kommer til å holde sitt løfte om å bevare skattetrykket på 2004-nivå. Han vil ikke få det enkelt.

Skal en tro anslagene fra Statistisk sentralbyrå, må statsministeren velge mellom hvilke løfter han vil bryte. Skal han følge sin egen handlingsregel for bruk av inntekter fra oljefondet, blir det magert med friske milliarder til kostnadskrevende reformer i årene som kommer.

Samtidig går den internasjonale tendensen nå i retning av skatteøkninger, etter år med internasjonalt fallende skattenivå. De dyre tiltakspakkene etter finanskrisen må betales. Ifølge det internasjonale revisjons- og regnskapsselskapet KPMG falt nivået på inntektsskatten i 86 land på seks kontinenter gjennomsnittlig 2,3 prosentpoeng, fra 31,2 prosent i 2003 til 28,9 prosent til 2009 (og i EU falt gjennomsnittet med 5,1 prosentpoeng i samme periode). Men nå skal det oppover igjen, tror KPMG.

Irland har allerede økt skattene. Britene har få alternativer til å følge etter neste år. I Sverige har sosialdemokratenes leder Mona Sahlin varslet forslag om å øke toppskatten, eiendomsskatten - og å gjeninnføre formuesskatten som den sittende borgerlige regjeringen har avskaffet.

Men Stoltenberg behøver ikke. Norge har penger på bok. Statsministeren har en gylden sjanse. Vår oljerikdom gir oss et høyt kostnadsnivå, ingen incentiver til å reformere en dyr og lite effektiv lokalforvaltning samt syke- og uføreordninger som ifølge OECDs analyser er "altfor generøse".

Hvis andre land øker sine skatter, mens vi sitter stille, kan vi kompensere noen av ulempene gjennom bedret skattekonkurranse. Hvis Jens Stoltenberg holder løftet om ikke å øke skattene. Hvis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.