Ifjor ble Nobels fredspris tildelt en mann med makt og myndighet til å gjøre verden mer fredelig. I år går prisen til en mann som er så avmektig man kan være når man sitter fengslet i et diktatur. Like fullt er årets pris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo viktigere - og riktigere - enn fjorårets pris til president Barack Obama. Med Kinas økende økonomiske og politiske makt, er den internasjonale kritikken mot de omfattende menneskerettighetsbruddene i landet blitt mer avdempet.

Nobelprisen bidrar til å holde presset mot regimet oppe. Prisen har betydelig internasjonal prestisje, noe som bekreftes av kinesiske myndigheters forsøk på å få komiteen til å velge en annen kandidat.

Det er liten grunn til å tro at tildelingen vil bli møtt med begeistring i Kina, heller ikke i den voksende middelklassen, delen av befolkningen som i andre land har kjempet frem demokratiske reformer.

Det eksisterer en betydelig frykt blant Kinas nyrike for hva de uopplyste masser kan finne på hvis de får makt. Konflikten i Thailand er illustrerende, der bymiddelklassen roper på militærmakt mot en populistisk bevegelse med støtte i folkeflertallet på landsbygden.

Samtidig innser trolig de mer fornuftige av Kinas ledere at dagens politiske system ikke er bærekraftig.

Den voldsomme økonomiske veksten de siste tiårene har tildekket store indre spenninger i landet, mellom fattig og rik, mellom regioner og folkegrupper. All erf#229 viser at på et tidspunkt i økonomisk utvikling blir det nødvendig for nasjonalstater å innføre fundamentale rettigheter som ytringsfrihet og et fungerende rettsvesen, hvis ikke veksten skal bremse opp. Skal Kina få den rollen og statusen i det internasjonale samfunnet landet fortjener, må landet dessuten følge aksepterte minimumsstandarder for hvordan man behandler egne borgere.

Til nå har Kinas ledere skjøvet problemene foran seg. Fredsprisen til Liu Xiaobo gjør dette vanskeligere.

Se også side 10-11 og 12(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.