Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Gunnar Lier
Gunnar Lier les mer

no_topic

Leder DN: Premiepenger

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Næringsminister Trond Giske varsler i gårsdagens utgave av Dagens Næringsliv at staten kan tenkes å selge seg ned i Cermaq. Selskapet, som har røtter i gamle Statkorn, har utviklet seg til et internasjonalt havbrukselskap med virksomhet innen fôrproduksjon og oppdrett i Chile, Canada, Skottland og Norge.

Det er vanskelig å få øye på noen god begrunnelse for det statlige eierskapet, og det er oppmuntrende at Giske åpner for å redusere det.

Den som dermed tror staten vil redusere sitt omfangsrike eierskap i norsk næringsliv, tar feil. I regjeringens siste eierskapsmelding varsler Giske et mer aktivt eierskap. Han åpner for å selge mer, men til gjengjeld vil han også kjøpe mer. Det er grunn til å frykte at det blir mest av det siste. De siste fire årene har staten nettokjøpt for over 58 milliarder kroner, og nå klør det åpenbart i fingrene til næringsministeren etter å handle mer.

På landsmøtet til LO-forbundet Industri Energi denne uken skisserte han hvor og hvordan: «Vi har vært for redde for å styre de statseide selskapene for å sikre norsk industri», sa næringsministeren ifølge Klassekampen. Giske gjorde det klart at han vil knytte statens deltakelse i aksjeutvidelser, for eksempel i Hydro, til at selskapene satser på industriutvikling i Norge.

Det vil det neppe komme noe godt ut av.

Det er selvfølgelig hyggelig at selskaper, statseide eller ikke, investerer mer her til lands. Men det er riv ruskende galt å bruke statens velfylte kasse som premiepenger til dem som gjør det.

Dersom politikerne er bekymret for norsk industri, bør de heller stramme inn pengebruken over offentlige budsjetter. Dét er den største truselen mot industrien og resten av konkurranseutsatt sektor, ikke mangelen på kapital.

Er det utenlandsk eierskap som bekymrer, er den beste medisinen å fjerne formuesskatten. Den gir norske private eiere en konkurranseulempe sammenlignet med utenlandske eiere.

Kanskje er det Giskes plan. Den dagen private eiere gir opp og flytter ut, står Giske klar til å kjøpe så han kan sole seg i rollen som garantisten for nasjonalt eierskap. Det vil muligens være en god dag for Giske, men det vil være en dårlig dag for norsk næringsliv.

Les også: Giske lover milliarder til Hydro