Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Vegard Grøtt/Scanpix
Vegard Grøtt/Scanpix les mer

no_topic

Leder DN: Til ungdommen

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mange har advart mot et mulig terrorangrep i Norge, men hvem kunne se dette marerittet for seg? En mann som systematisk skyter ned unge mennesker på politisk sommerleir. Skyter og skyter til han går tom for kuler. Utkledd som politi klarer han å lokke de livredde ungdommene til seg ved å late som om hjelpen er kommet. Så skyter han. Igjen og igjen i over en time.

Minst 93 mennesker er rapportert døde så langt. 86 etter skytingen på Utøya, syv etter bomben i Oslo sentrum.

Gjerningsmannen Anders Behring Breivik og hans forvirrede og motbydelige forestillinger, står i grell kontrast til den storheten vi ser hos ungdommene som deltok på AUFs sommerleir. De har flyktet for kuler, sett venner bli skutt og dø. De har svømt for livet, mens de ble skutt etter. De har gjemt seg bak steiner og mellom døde kamerater. De har grått, bedt og kjent en frykt de færreste i dette land noengang har opplevd.

Når de forteller om det som har skjedd, er det ingen tvil om at de har vært redde. Men det påfallende er roen og verdigheten de viser, de store perspektivene de holder fast ved og viljen til å fortsette sitt politiske arbeid. De viser i praksis det Kong Harald sa i sin tale om at friheten er sterkere enn frykten.

AUF-erne på Utøya viser oss ungdommens storhet. Unge tenker ofte større tanker enn voksne, og de føler mer intenst. Voksne, erfarne mennesker avviser gjerne ungdommelige synspunkter som naive. Kanskje er de av og til det, men vi skal være takknemlig for at hver ny generasjon stiller de evige spørsmål og minner oss på hva som er de viktigste verdiene for vårt samfunn; demokrati, åpenhet, toleranse og medmenneskelighet.

Vi trenger en levende debatt om hva som er rett og galt. En engasjert og opplyst debatt om hva som er et godt samfunn, er det beste vern mot ekstremister av alle slag.

Breivik rammet det mest dyrebare samfunnet har, vår ungdom. Men ingen ting tyder på at ungdommen vil la ham vinne en flik av en seier. Den lar seg hverken skremme til taushet eller passivitet, og det er sterkt når AUFs leder Eskil Pedersen sier at de «skal tilbake til Utøya».

På samme måte vil en hær av anonyme byråkrater som har fått kontorene bombet i stykker i dag møte opp i ulike beredskapslokaler rundt i Oslo. Dermed gjør også de bombemannens håp om å passivisere regjeringen og statsforvaltningen til skamme.

Det er mange som fortjener takk etter fredagens drama, takk for å ha gjort jobben, takk for å ha vist omsorg, takk for å ha reddet skadede og takk for at de har gjort gjerningsmannens intensjoner til skamme.

En takk til alle dere og en takk til vår ungdom.

Les også: 18 sårede kjemper for livet

Har ordnet 6000 kontorplasser på rekordtid