En gang sang de røde garder om å klynge opp kapitalistene i lyktestolper. Dagens ytre venstre har forfalt til sutring.

Det er mange grunner til å mislike Norges voksende flokk av milliardærer: Livsstilen deres kan provosere, noen har tatt moralsk tvilsomme snarveier på veien til rikdom.

Evnen til å tjene mange penger gjør deg heller ikke automatisk til en velformulert samfunnsdebattant.

Journalist Mimir Kristjánsson i Klassekampen har skrevet bok om det siste fenomenet. Han liker ikke Stein Erik Hagen, Olav Thon og John Fredriksen når de klager over skatten. Til gjengjeld liker Kristjánsson Petter Stordalen.

Fenomenet er interessant – ikke at rikfolk jamrer over skatten, det har de alltid gjort – men dagens systemkritikk fra venstre.

Kristjánsson (25) har vært leder i Rød Ungdom. For noen tiår siden, da denne bevegelsens moderparti het AKP (ml), var kritikken av verdens bedrøvelige tilstand fundert på en analyse tilhengerne mente var vitenskapelig. Det handlet om klassekamp og dialektisk materialisme. Hva kapitalistene personlig mente og sa, var uinteressant, det var samfunnsrollen de spilte, som betydde noe. Ifølge marxistenes analyse førte de økonomiske jernlovene verden frem mot et kommunistisk samfunn – eller barbari. I AKPs spesielle variant av marxismen trengte utviklingen et dytt i riktig retning. Derfor trengte man et kaderparti.

I dag er det svært få som tror noe slikt, heller ikke på venstrefløyen. Kanskje går det en linje mellom Kristjánssons jeremiader over norske rikfolk og demonstrantene på Wall Street. Også de er inderlig forbannet over kapitalistenes ugjerninger, men virker uten evne eller vilje til å fortelle hva de ønsker seg i stedet.

Milliardærer er forskjellige. Kjell Inge Røkke er medlem av Arbeiderpartiet, Stein Erik Hagen har gitt penger til Høyre. Ingvar Kamprad liker å fly turistklasse, mens Petter Stordalen synes det er gøy med storslåtte kjendisfester. Bill Gates har gitt milliarder til veldedighet, noe som ikke interesserte kollega Steve Jobs. Han brukte heller pengene sine til å utvikle produkter som har forandret våre liv.

Så lenge kapitalismekritikken fra den engasjerte venstresiden begrenser seg til moralisme og sutring, kan rikfolk – uansett hvordan de lever og hva de mener – sove veldig godt om natten.

Les også: Forakter Norges sutrende superrikinger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.