I Nationen, Dagbladet og Dagsavisen har de politiske kommentatorer og politiske avdelinger laget karakterbøker for regjeringen. De har alle slitt med samme statsråd: Hva skal de gi Karl Eirik Schjøtt-Pedersen?

Mens de andre statsrådene kan bedømmes etter sine utspill i mediene, deltagelse i debatter, opptredener i Stortinget, foredrag og reiser, holder Schjøtt-Pedersen seg mest inne på møterom tre på Statsministerens kontor. Han er statsråd for de mystiske og hemmelige ting. Og dermed lite synlig.

«Lite synlig utad. Ikke grunnlag for karakter,» konkluderte Dagbladet.

«Avhengig av ståsted fortjener han enten en god eller en dårlig karakter,» skrev Nationen, som ikke klarte å gjøre en egen vurdering og dermed bare ga ham gjennomsnittskarakteren tre.

«Schjøtt-Pedersen fortsetter å være en usynlig mann, og får derfor ikke karakter,» skrev Dagsavisen.

Han behandles altså som en skoleelev som på grunn av manglende oppmøte, ikke får karakter. Men Schjøtt-Pedersens jobb er ikke å være synlig. Hans jobb er å være regjeringens kompromissmaskin.

De første årene med rødgrønn regjering ble vanskelige saker sendt til regjeringens underutvalg. Der satt partilederne Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Haga. Og de satt og satt. Arbeidsmengden var uoverkommelig for tre personer som hadde nok å gjøre fra før.

I desember 2006 ble Schjøtt-Pedersen hentet inn fra Stortinget som statssekretær på Statsministerens kontor. Etter valget i 2009 ble han oppgradert til statsråd. I løpet av disse årene er Schjøtt-Pedersens kompromisskvern blitt bygget opp og finjustert.

Se bildeserie: Hemmelig avtale ga nytt maktapparat

Hvordan skal Stortinget kunne kontrollere en statsråd som er så viktig, men samtidig så fjern?

På Schjøtt-Pedersens møterom tre møter statssekretærer fra berørte departementer, av og til statsrådene selv, for å løse floker rundt enkeltsaker eller i forhandlinger om stortingsmeldinger og lovforslag. I byråkratiet kalles det en «KESP-prosess» etter Schjøtt-Pedersens initialer.

– Olje i maskineriet, er beskrivelsen en regjeringskilde gir av Schjøtt-Pedersens rolle.

Han beskrives som trivelig og respektfull. Han setter seg inn i detaljer, og han lytter til de ulike partienes primærstandpunkter.

– Tålmodigheten er hans viktigste våpen, sier en annen kilde.

Han kan «sitte ut» de fleste andre. Han går nesten aldri sur i forhandlinger. Det som lettest kan gjøre ham bisk, er om en statssekretær dukker opp i møterommet uten å ha skikkelige fullmakter til å forhandle.

Schjøtt-Pedersen er regjeringens megler og problemløser. Han avlaster statsministeren slik at Stoltenberg faktisk kan se ut som om han fortsatt trives selv etter snart syv år. Flere kilder i den rødgrønne regjeringen er skråsikre på at en borgerlig regjering vil beholde den ordningen som nå er blitt etablert. Men rollen har en problematisk side også. Han har ikke konstitusjonelt ansvar for noe, men fingrene i veldig mye. Hvordan skal Stortinget kunne kontrollere en statsråd som er så viktig, men samtidig så fjern fra offentligheten?

Denne våren har klimameldingen vært noe av det Schjøtt-Pedersen har brukt mest tid på. Det er en av mange saker der det på forhånd har vært spekulert i om regjeringen ville sprekke. Det gjorde den ikke. Ikke denne gang heller.

Også Schjøtt-Pedersen har et ansvar for at regjeringen samlet ifølge meningsmålingene ikke klarer å skape særlig stor begeistring for tiden blant velgerne. Men den viktigste målestokken på Schjøtt-Pedersens suksess eller fiasko, er hvor brede de rødgrønne smilene er når en vrien sak som klimameldingen er kompromisset og løst.

Ut fra en slik vurdering, har Schjøtt-Pedersen også dette halvåret vært en av regjeringens viktigste og mest vellykkede statsråder. Regjeringen virker sliten, men Schjøtt-Pedersens kompromissmaskin er velsmurt.

Når han takler rollen så godt at kilder i SV og Senterpartiet gir ham massiv ros, må det bli en femmer.

Kjetil B. Alstadheim er kommentator i Dagens Næringsliv.
Følg @kjetilba på Twitter

Se bildeserie: Hemmelig avtale ga nytt maktapparat

Oppdatert artikkel: I en tidligere versjon av artikkelen skrev vi at kilder i SV og SP ga Karl Eirik Schjøtt-Pedersens rolle skamros. Det er endret til massiv ros.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.