Nobelkomiteen og Thorbjørn Jagland ville havnet i nytt stormvær hvis prisen hadde endt hos lekkeren Edward Snowden eller russiske opposisjonelle.

En pris til Malala alene ville blitt tolket som et klart innlegg i konfrontasjonen i ulike land mellom islamister og mer liberale krefter. Ved å dele den mellom en 60-åring og en 17-åring, en hindu og en muslim, en inder og en pakistaner demper komiteen dette kontroversielle innholdet. Det gjør det også lettere å bære det som nå vil komme for den yngste pristageren noen gang.

Jagland sa i sin begrunnelse at årets pris bidrar til «forbrødring mellom folkene,» et av premissene i Nobels testamente. Dette vil neppe tilfredsstille fredsaktivister som Fredrik Heffermehl. Han har kjempet i mange år mot at komiteen utvanner tildelingene, og belønner bredere menneskerettighetsarbeid.

Den direkte sammenhengen mellom at barnearbeid, kvinneundertrykking og manglende utdannelse på den ene siden og fredsskaping på den andre kan også synes noe tynn. Det er lettere å se det Kailash og Malala har kjempet mot som symptomer på generell fattigdom, undertrykkende sosiale strukturer og reaksjonære religiøse oppfatninger.

På den andre siden vil det være langt vanskeligere å mobilisere til den brutale voldsfremferden som grupper som Taliban, IS og Boko Haram representer i samfunn der jenter får utdannelse. Slik sett er det logikk i årets tildeling.

For Nobelkomiteen er det også en balansegang. Hvis alle pristildelingene var kontroversielle og åpenbart politiske ville prisen fort miste prestisje. Det trengs populære og lite omstridte kandidater. Etter rabalderet rundt tildelingene til henholdsvis Barack Obama, Liu Xiaobo og EU er det dermed lett begripelig at komiteen gjør noen folkekjære hvileskjær.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.