Russland har øvd på å invadere Nord-Norge, ifølge en rapport fra den amerikanske tenketanken CEPA, Center for European Analysis.

Rapporten «The Coming Storm» tar for seg sikkerhetssituasjonen i Norden, Baltikum og Polen.

Rapporten viser til den store russiske øvelsen i mars utenfor Nord-Norge og i Barentshavet, som etterfulgte Nato-øvelsen «Joint Viking». Her skal ifølge rapporten 33.000 russiske soldater øvd på å invadere Nord-Norge, men også øyene finske Åland, svenske Gotland og danske Bornholm.

Et angrep er lite sannsynlig

Bakgrunnen var et tenkt vestlig forsøk på å skape et «Majdan»-opprør i Moskva. Det heter også at dersom en slik operasjon hadde blitt gjennomført med suksess, ville kontrollen over områdene gjøre det umulig for Nato-allierte å ta tilbake de baltiske statene.

Forfatteren Edward Lucas er en meget anerkjent og kunnskapsrik ekspert, men også kjent som svært kritisk til utviklingen i Russland. Lucas er blant annet redaktør i The Economist og forfatter av et stort antall bøker om utenrikspolitikk.

Rapporten understreker at et overraskende fullskala angrep mot de baltiske statene, deres nordiske naboer og Polen er «tenkelig, men usannsynlig». Det ville også forutsette at Russland trakk tilbake sine styrker i og rundt Ukraina.

Øver på invasjon

Det er forsåvidt ikke overraskende at Russland opererer med øvelsesscenarioer der invasjon av Nord-Norge inngår. Det inngår også i det norske forsvarets planer.

Ifølge ekspertgruppen for Forsvaret av Norge, som la frem sine anbefalinger i slutten av april, omtales nettopp skrekkscenarioet «Bastion» som innebærer et «strategisk overfall» der Russland invaderer deler av Finnmark for å sikre sine atomvåpen på Kola. Ekspertgruppen mener det ikke foreligger noen direkte trussel mot Norge, men mener det norske forsvaret må innrettes for å kunne møte en slik mulig trussel. Det handler om å være føre var og det handler om at Russland har fått større militær evne til å gjennføre et angrep.

Like interessant er at foranledningen for invasjonen er, ifølge Lucas, et vestlig forsøk på å skape et «Majdan»-opprør i Moskva. Det viser til opprøret på plassen Majdan i Kiev som ga støtet til omveltningene i Ukraina. I russisk propaganda ble dette opprøret ikke bare støttet, men iverksatt av vestlige interesser.

En av forklaringene på russisk inngripen i Ukraina har vært en frykt i Kreml for en fargerevolusjon også i Moskva. Derfor er det ekstra interessant hvis slike ideer inngår i russiske militære scenarioer og øvelser.

Vanskelig å forsvare

Lucas mener en russisk invasjon av de baltiske statene, der de sikrer seg territoriell kontroll, vil gjøre det umulig for Nato å ta de baltiske statene tilbake. Helt siden Estland, Litauen og Latvia ble medlemmer av Nato i 2004 har mange eksperter ment at det ville være umulig for Nato å forsvare landene. Fortsatt er mange enige med Lucas i at det vil være vanskelig.

Samtidig setter Nato nå store ressurser inn på at Natos sikkerhetsgaranti – artikkel fem – om å komme medlemsland til unnsetning ved angrep skal være troverdig også for disse østlige Nato-landene. Nato har etablert en hurtigreaksjonsstyrke, kommandosentre og gjennomfører hyppige øvelser i landene. USA har denne uken varslet forhåndslagring av tungt militært utstyr i landene.

Det bør bety økt avskrekking og økt sikkerhet også for de baltiske statene.

 

Les også:

Russland øvde på invasjon av Norge  

Putins røde linje dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.