Rundt seks av ti greske velgere sa søndag nei til betingelsene for nye kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet.

Statsminister Aleksis Tsipras og finansminister Yanus Varufakis lovet i forkant av folkeavstemningen at et ny og bedre avtale med landets kreditorer vil være på plass i løpet av tirsdag, og at gresk medlemskap i eurosamarbeidet ikke er truet.

Det er sjelden at demokratisk valgte politikere gir så klare løfter som kan sjekkes mot virkeligheten i løpet av så kort tid.

Land som Portugal og Slovakia – der pensjoner og minstelønn er lavere enn i Hellas – blir bedt om å sponse grekernes levestandard. Sjansen for at det skal skje regnes som lav.

– Grekerne har nå undertegnet sitt eget selvmordbrev. Bare Frankrike ønsker å redde landet fra dette avstemningsresultatet, men det er lite trolig at de vil vinne debatten i eurogruppen, skrev Mujtaba Rahman, i analyseselskapet Eurasia Group søndag kveld.

Etter at resultatet av den greske folkeavstemningen ble klart har de fleste analytikere konkludert med at et gresk utmarsj fra eurosamarbeidet nå er overveiende sannsynlig.

Den europeiske sentralbanken, ECB, vil mandag vurdere om man stadig skal gi krisestøtte til greske banker. ECB har til nå opprettholdt krisestøtten til greske banker, men vedtok før helgen å ikke utvide den.

Hvis Hellas ikke klarer å betale neste låneavdrag til ECB den 20. juli, har banken få andre alternativer enn å trekke ut proppen for greske banker.Skjer dette har ikke den greske regjeringen penger til å betale lønn og pensjoner i euro, og har få andre alternativer enn å levere betalingen i egen valuta, på den ene eller andre måten.

Det skal være nytt ECB-møte på mandag, der tunge medlemmer som den tyske sentralbanken vil si at dette nå er urimelig. I så fall vil det bli vanskelig for greske banker å åpne igjen – slik Syriza-regjeringen har lovet at de vil gjøre – i løpet av et par dager.

I bunn vil problemet være politisk. Den greske regjeringen har sagt at et nei-flertall i folkeavstemningen, som de nå har fått, vil gi den et forsterket forhandlingsmandat mot kreditorene, Den europeiske sentralbanken, Det internasjonale pengefondet IMF og Europakommisjonen.

Utfordringen er at en rekke politiske ledere i en europeiske land, pluss folk som sosialdemokraten Martin Schulz, den sosialdemokratiske presidenten i Europaparlamentet, har sagt at nei-svar fra  grekerne betyr et farvel til eurosamarbeidet. Skal den greske statsministeren få de som han vil, må alle hans motspillere bøye av. Sjansen for at det skal skje virker ikke veldig stor.

Det greske dramaet vil spilles ut mandag, når ECB -toppene skal snakke sammen. Det vil bygge seg opp mot den 20. juli når Hellas neste store lån til ECB forfaller.

I en litt slapp nyhetsmessig sommertid vil de kommende ukene være engasjerende for europeiske medier som dekker finansmarkedene.

For grekerne vil spenningen bli ulidelig.

Kjetil Wiedswang er kommentator i Dagens Næringsliv.

Les også:
Børsfall i Asia etter gresk nei
Brende: – Hellas har dramatiske dager i vente
Her er Europakommisjonens reaksjon på valgresultatet
Tsipras: – Hellas har gjort et modig valg
Varoufakis erklærer seier til nei-siden  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.