Den amerikanske banken Goldman Sachs mener rasfaren i norsk økonomi er overhengende.

DN skrev tirsdag at det innen to år er nesten 90 prosent sjanse for at norsk økonomi vil oppleve en «resesjon», definert som et fall i bruttonasjonalprodukt i et bestemt kvartal sammenlignet med året før, ifølge Goldman Sachs’ prognosemodell.

Den amerikanske banken ser dermed ut til å være adskillig mer pessimistisk enn norske analysemiljøer. De tror at bunnen i norsk økonomi inntreffer i år med en vekst på mellom én og to prosent. Den svenske banken SEB tror for eksempel at veksten i fastlandsøkonomien inneværende år blir på 1,6 prosent.

Disse og andre prognoser for norsk økonomi er ikke umiddelbart sammenlignbare med Goldman Sachs’. Den amerikanske banken ser ut til å bruke bnp per innbygger, mens de fleste andre prognoser refererer til samlet bnp-vekst. Når folketallet stiger, vil veksten i samlet bnp nødvendigvis være høyere enn veksten i bnp per innbygger.

Et annet usikkerhetsmoment er at prognosemodellen til Goldman Sachs til dels er basert på aksjemarkedet. Selv om oljepris er viktig både for norsk økonomi og Børsen, har den jevne nordmann pengene i bolig, ikke i aksjer. Om Børsen tryner, kan norsk økonomi greie seg utmerket og vice versa.

Og om Goldmans varslede resesjon inntreffer, trenger det heller ikke å være så ille. Det er selvsagt bedre med positiv enn negativ vekst, men det avgjørende er utviklingen i arbeidsledigheten. I kjølvannet av finanskrisen var veksten i norsk økonomi negativ uten at køen av ledige ble spesielt stor av den grunn.

Det er nok å bekymre seg for. Denne uken kom Det internasjonale energibyrået (IEA) med nye tall som viste at overproduksjonen av olje forverret seg ytterligere i januar. Ifølge IEA gir økende oljelagre og Irans inntreden i markedet lite håp om høyere priser den nærmeste tiden.

Goldman Sachs advarte ifjor om at oljeprisen kunne falle helt ned mot 20 dollar før det var mulig å få balanse i markedet. For et par uker siden så denne advarselen nesten profetisk ut da oljeprisen ramlet ned til 27 dollar fatet.

Som et av de største navnene på Wall Street, har Goldman Sachs utvilsomt mange talentfulle og kunnskapsrike ansatte. Før man også gir dem status som klarsynte, kan det være grunn til å minne om bankens oljeprisspådom fra våren 2008.

Den var på 200 dollar per fat.

 

LES OGSÅ OM:

Ole Robert Reitan: Taper terreng for Kiwi og Coop Extra dnPlus

Fastrente i 20 år: Har bundet boligrenten til Rasmus (1) er 21 år dnPlus

Helserangering: Tar jumboplassen i pasientsikkerhet dnPlus

 

SE PÅ DNTV: Sylvi Listhaugs Facebook-hilsen

Se Sylvi Listhaugs Facebook-hilsen til tilhengerne sine her
Mandag ettermiddag la innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ut denne videoen på sin facebookprofil for å takke for støtten hun hat fått. Hun benyttet også anledningen til å si at man må ha respekt for hverandre i dabatten.
00:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.