Flyktningkrisen i Europa kan bli avgjort på et møte mellom tre EU-topper og Tyrkias statsminister i Brussel, som startet klokken 8.30 i dag. En avklaring kan komme før EUs regjeringssjefer møtes til lunsj. Statssjefene sitter klare til å møtes «på et halvtimes varsel» hvis det skulle oppstå krise.

- Dette blir ikke lett, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel i Brussel i natt.

Tyrkia har forlangt visumfrihet, medlemskapsforhandlinger og seks milliarder euro for å ta tilbake flyktninger som tar seg over havet til Hellas. EU tilbyr mindre og tilbudet er redusert etter at EUs 28 regjeringssjefer møttes torsdag kveld.

– En avtale med Tyrkia kan ikke være en åpen sjekk, sa Belgias statsminister Charles Michel.

EUs tre toppledere Jean-Claude Juncker, Donald Tusk og Mark Rutte gikk til møtet med Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu etter at EU-landene på torsdag ble enige om «felles posisjoner», men uten full enighet innad i unionen. Planen er – med enkelte justeringer – den samme som Tysklands forbundskansler Angela Merkel la frem i forrige uke:

Tyrkia skal ta tilbake alle flyktninger som kommer fra Tyrkia til Hellas. Til gjengjeld skal EU ta imot tilsvarende antall syriske flyktninger som blir returnert.

Hellas forlanger støtte til 4.000 medarbeidere som skal registrere og avhøre samtlige flyktninger før de blir returnert, mange østeuropeiske land vil ikke være med på å ta imot kvoteflyktninger, og det er stor motstand mot å gi Tyrkia løfter om visumfrihet og fart i medlemsskapforhandlingene.

Løftene om visumfrihet og fortgang i medlemskapsforhandlingene for Tyrkia er knyttet til en rekke betingelser, særlig om forbedring av menneskerettighetssituasjonen i landet.

Sannsynligvis kan EU klare å glatte over indre motsetninger, i hvert fall skyve problemene foran seg. Det er mer usikkert hva Tyrkia kan godta.

Samtidig stiger bekymringen for hvilke ruter migrantene vil velge hvis ruten fra Tyrkia til Hellas blir stengt. Det har kommet flere migranter til Italia fra Libya de siste ukene. Ifølge britiske Guardian har Storbritannias statsminister David Cameron gått inn for at marinestyrkene som er i Middelhavet skal føre en mer aggressiv politikk overfor menneskesmuglerne og tvinge båtene tilbake – etter mønster av Australias antiimigrasjonspolitikk.

Følg flyktningforhandlingene videre på: Europablogg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.