Det er lov å tenke før man åpner munnen. Også for stortingsrepresentanter.

DN kunne denne uken fortelle at opposisjonspartiene på Stortinget har stilt rundt 1700 spørsmål til regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet.

Mest vitebegjærlig av de fire partiene er Frp. Partiet har alene stilt 870 spørsmål til behandlingen av budsjettet. Hva det spørres om? Alt mellom himmel og jord. For sikkerhets skyld stilles de samme spørsmålene gjerne flere ganger.

Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen benekter likevel at partiet spør bare for å spørre. «Skal Stortinget fungere, er vi avhengige av tilgang på informasjon. Hvis regjeringen var ryddigere når den legger frem saker, hadde den spart oss for mange spørsmål», sier Solvik-Olsen til DN.

Spørsmålene til årets statsbudsjett viser at Frp har en ryddejobb å ta fatt på.

Det er mulig, men flere av de innsendte spørsmålene fra Frp viser at Solvik-Olsen har en ryddejobb å ta fatt på selv.

Fremskrittspartiet spurte for eksempel om hva regjeringen anså for å være det dummeste bistandsprosjektet. Partiet spurte også regjeringen om den hadde planer om å opprette et nytt Holden-utvalg for å se på lønnsdannelsen i Norge. Svaret var ja, noe som en drøy måned før var blitt kommunisert i en pressemelding.

Normalt er det grenser for hvor mange skriftlige spørsmål stortingsrepresentanter kan stille til regjeringens statsråder. Når det gjelder behandlingen av statsbudsjettet, er det ingen restriksjoner. Det bør det heller ikke være.

De folkevalgte skal ha rett til og spørre og grave om detaljer og tall i budsjettet som regjeringen helst vil holde for seg selv. Den ubegrensede tilgangen til Finansdepartementets byråkrater gjør det dessuten mulig for opposisjonspartiene å legge frem realistiske, alternative budsjetter. Det er viktig av hensyn til den politiske debatten. Men da bør opposisjonen bruke kreftene på det, fremfor å drive med noe som grenser til ren spørsmålsabotasje.

Høyre og Frps gjentatte snubling i formuesskatten de siste ukene illustrerer poenget. Etter syv år i opposisjon greier fortsatt ingen av partiene å gi gode svar på hvordan de har tenkt å fjerne skatten.

At de har brukt tiden på å stille dustete spørsmål, er muligens en forkl#229, men en særdeles dårlig unnskyldning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.