Hvis oppgjøret i Senterpartiet om nestleder Ola Borten Moe var en tv-serie, ville den blitt kritisert for å være urealistisk. For hvor sannsynlig er det at et parti blir så fylt av bitterhet at det blir viktigere for folk å knuse hverandre enn å bygge opp partiet?

For Sp er ikke dette fiksjon, men et ekstraordinært landsmøte på mandag. Der står kampen mellom den delen av partiet som vil at Borten Moe skal kastes ut av ledelsen og erstattes med Anne Beathe Tvinnereim, og den delen av partiet som vil beholde ham.

– Det er tankevekkjande at Liv Signe Navarsete trekte seg for å skape ro i partiet, når ein ser det som no skjer. Det er den nye leiingas fordømde plikt å byggje opp tilliten igjen, sa Tvinnereim i Klassekampen torsdag.

Ja, det er ganske tankevekkende. Og det mest tankevekkende er at den avgående lederen ser ut til å se det som sin fordømte plikt å rive tilliten ned mest mulig før hun går.

Da Navarsete annonserte sin avgang i januar, sa hun at hun ville «ikke bidra til å kortslutte prosessen» med å finne ny ledelse. Hun snakket også om et parti som «skriker etter ro». Begge deler tydet på at hun ville la prosessen gå sin gang uten innblanding. Så feil kan man ta.

En lukket Facebook-gruppe for Sp-medlemmer er blitt et realt gjørmebad med harde personkarakteristikker og persondebatt. I Navarsetes sykefravær bestemte nestlederne Trygve Slagsvold Vedum og Borten Moe at siden skulle stenges. Mandag kunne DN fortelle at Navarsete grep inn fra sykesengen og tvang igjennom votering i sentralstyret og fikk med knapt flertall skrudd på gjødselsprederen igjen.

Det er vanskelig å tolke Navarsetes opptreden som noe annet enn at det viktigste for henne er å dra Borten Moe med seg i fallet, ikke å gi en best mulig start for sin arvtager Slagsvold Vedum. Det er forståelig at mange i partiet har sympati med Navarsete og synes det er urimelig om hun blir sittende igjen med skylden for at partiledelsen ikke fungerte. Dette er et ansvar hele partiet har, som gjenvalgte hele ledelsen ifjor til tross for at konfliktene var godt kjent.

Men det er ganske forbløffende hvordan store deler av partiet er mest opptatt av å berge en slags ære for den avgående partilederen. En skulle tro at det viktigste ikke var et oppgjør om partiets fortid, men å legge et godt grunnlag for partiets fremtid. I den grad det har noen.


Les også: Harde Borten Moe- beskyldninger før landsmøtet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.