Høyres finanspolitiske talsmann, Svein Flåtten, raljerer i et leserinnlegg med DNs leder om statsbudsjettet som kritiserte regjeringen for å bruke for mye penger neste år.

«Det virker nærmest som om oljeprisfallet og den påfølgende nedgangen i sysselsetting i mange regioner i landet ikke er registrert hos DN», skriver Flåtten.

DN kan berolige leserne om at nedturen i norsk økonomi ikke er gått avisen hus forbi. I motsetning til Flåtten er DNs oppfatning at konjunkturnedgangen ikke er en spesielt god begrunnelse for å bruke så mye oljepenger som regjeringen gjorde ifjor, gjør i år eller foreslår å gjøre for neste år.

Oljeprisfallet innebærer ikke en forbigående nedtur for norsk økonomi, men et permanent sjokk. Aktiviteten faller fordi oljeinvesteringene avtar. Landet er blitt fattigere og trenger flere ben å stå på. Det fordrer omstilling. I motsetning til hva Flåtten synes å tro, blir ikke denne omstillingen lettere av at regjeringen pøser ut oljepenger – den blir vanskeligere. Han forsvarer pengebruken med at regjeringen «holder seg godt innenfor handlingsregelen». Det er et håpløst argument når regjeringens eget ekspertutvalg har slått fast at denne regelen ikke lenger kan brukes som målestokk på ansvarlig pengebruk. Gjennomgangsmelodien blant flere av de økonomene DN intervjuet etter budsjettfremleggelsen, var en bekymring for at pengebruken ikke er på et bærekraftig spor. Dersom Flåtten ikke tror på DN eller landets ledende samfunnsøkonomer, kan han jo slå opp i Nasjonalbudsjettet på side 37. Der står det: «Utfordringene kan ikke møtes med kortsiktige tiltak alene eller med en storstilt utbygging av offentlig sektor».

Flåtten har rett i én ting. DN er blant de få stemmer i det norske samfunnet som er opptatt av at en videre utbygging av offentlig sektor ikke er en god idé, spesielt ikke når staten har mindre å rutte med i årene som kommer. Tidligere hadde avisen godt selskap av Høyre i dette spørsmålet. Som Flåttens innlegg illustrerer, har Høyre langt på vei abdisert som et finanspolitisk ansvarlig parti.

Det er ingenting å le av.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.