Syv av ti nordmenn sier de er sterkt knyttet til Europa. Likevel vil svært få bli medlem av EU.

Aldri før har beskrivelsen stemt mer med nordmenns eget selvbilde, skal vi tro den siste undersøkelsen fra International Social Survey Programme (ISSP), skriver Bergens Tidende.

Rundt 1.500 nordmenn er spurt om hvor sterkt knyttet de føler seg til Europa. Én av fire sier at de er meget sterkt knyttet til Europa, mens ytterligere 45 prosent beskriver seg selv som «sterkt knyttet til Europa».

Tidligere ISSP-undersøkelser viser at stadig flere nordmenn har varme følelser for verdensdelen Europa. I 1995 var det 57 prosent som sa de var sterkt eller meget sterkt knyttet til Europa. Åtte år senere var det 60 prosent, og nå er det altså 71 prosent.

Jan Erik Grindheim, leder for Europabevegelsen i Norge.
Jan Erik Grindheim, leder for Europabevegelsen i Norge.

I motsatt ende av skalaen har andelen som sier at de ikke er knyttet i det hele tatt, sunket fra 7 prosent til 3,3 prosent.

– Det er overraskende og veldig gledelig at så mange nordmenn er knyttet til Europa, sier Europabevegelsens leder Jan Erik Grindheim.

På spørsmål om Norge bør bli medlem av EU, svarer bare 19 prosent av de samme personene ja. 66 prosent – altså to av tre – svarer nei.

Det er i tråd med tilsvarende undersøkelser den siste tiden, som viser at støtten til norsk medlemskap i EU er halvert siden folkeavstemningen i 1994. Neste uke markerer neisiden 20-årsjubileet for avstemningen.

Les også:
Budsjettseire med bismak
Michael Schumacher selger Trysil-luksus for 22 millioner  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.