NRK beklager i dag at de i sine partibarometer for januar og februar har bommet til dels grovt på oppslutningen til de forskjellige partiene.

Meningsmålingene, som er utført av Norstat på oppdrag fra statskanalen, har nemlig ved en feil hos Norstat basert seg på befolkningstall fra 2007, ikke 2011 som de skulle.

– Det har skjedd ein menneskelig feil. Riktig vektematrise ble dessverre ikke lagret. Manuelle feil klarer vi aldri helt hundre prosent å gardere oss mot, sier daglig leder i Norstat, Hans Peter Wøien, til nrk.no.

Det er særlig for de to regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet at feilutslagene har vært store.

Den gode nyheten for Høyre er at de riktige tallene skulle gitt partiet langt høyere oppslutning. Mens partiet i januar fikk 23,7 prosent, skulle oppslutningen vært 28,8 prosent. Tilsvarende skulle februarmålingen gitt partiet 27,1 prosent, ikke 22,3 prosent.

For Fremskrittspartiet, som ikke akkurat har hatt grunn til å juble over meningsmålingene i utgangspunktet, går det derimot fra vondt til verre.

I januar fikk partiet 11,5 prosent, men det riktige skulle være kun 8,4 prosent. I februar fikk partiet 12,3 prosent, men partiets egentlige oppslutning er nå justert til 9,3 prosent.

For de andre partiene er ikke feilutslagene så store.

Det var nettstedet Poll of polls som oppdaget feilen i bakgrunnsmatrisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.