Tirsdag formiddag ble det kjent at sluttavtalen Simonnes inngikk med Mentor Medier var gyldig, ifølge granskerne i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange.

Siden Helge Simonnes meldte sin avgang som sjefredaktør i Vårt Land den 9. november, har det kommet sterk kritikk fra flere hold om avtalene som har ført til at den mangeårige kristenavisredaktøren får med seg totalt 14 millioner kroner når han nå slutter.

Les også: Orker ikke nye, smertefulle omstillingsprosesser

Sparte millionbeløp

Rapporten viser også  at «konsernet sparte mellom 7,8 og 13,1 millioner kroner på de nye avtalene sammenlignet med de opprinnelige avtalene som selskapet hadde med Helge Simonnes». 

Det betyr at Simonnes med sin opprinnelige avtale fra 1990-tallet, ifølge styret og advokatfirmaets beregninger, kunne forlatt redaktørstolen med opp til 27 millioner kroner i lommen.

Rapporten var grunnlaget for diskusjonen på det ekstraordinære styremøtet i Mentor Medier tirsdag ettermiddag.

- Vi kan prøve å gjøre de beste ut av avtalene som er der, og det er det vi har forsøkt i avtalene Helge Simonnes, sa styreleder Håkon Jahr til generalforsamlingen.

Les også: Gransker Simonnes-avtale dnPlus  

Uenig i verdivurderingen

Mentor Mediers største aksjonær, Jan Erik Mushom, mener at vurderingen av aksjeverdien som ligger til grunn for Simonnes salg av aksjer er for høy, og krevde på generalforsamlingen at verdivurderingen til Kjelstrup & Wiggen Consulting ble lagt frem.

Les også: Krever å få se verdivurdering dnPlus

Dette var styret i Mentor Medier svært uenige i, og innstilte på å stemme imot at verdivurderingen ble frigitt:

«Det har blitt stilt spørsmål til hvorfor vi ikke kan offentliggjøre denne verdibetraktningen i sin helhet. Av hensyn til selskapets interesse er ikke en offentliggjøring av en slik rapport verken vanlig eller tilrådelig. Her vil det fremgå interne forhold i hvert enkelt selskap, og en vurdering av hva hvert enkelt selskap verdsettes til. Fra tid til annen forhandler vi med andre om salg av aksjeposter i våre selskaper, og det kan skade selskapets interesse å offentliggjøre denne typen informasjon», skriver styreleder Håkon Jahr i sin redegjørelse.

Mushom fikk ikke med seg flertallet av aksjonærene. Totalt stemte litt i underkant av 75 prosent i tråd med styrets innstilling. 25 prosent støttet Mushoms krav.

- Forventet

Mushom sier til DN at han følte han fikk litt støtte fra aksjonærene i kritikken mot avtalen mellom styret og Simonnes, selv om forslaget hans ikke ble vedtatt.

- At forslaget skulle bli stemt ned, hadde jeg forventet, sier han.

På spørsmål om han anser saken mot Simonnes som avsluttet, svarer Mushom at han trenger tid til å gå igjennom rapporten grundig før han bestemmer seg.

- Men at aksjonærene skal ha en mer aktiv rolle og sterkere påvirkning på valg av styre, det mener jeg vi må jobbe med videre, slik at også verdien på selskapet økes, sier Mushom.

Simonnes var ikke tilstede på generalforsamlingen. Når DN møter han på hans kontor i samme bygning etter generalforsamlingen, sier han følgende:

– Rapporten viser det bildet jeg har hatt hele tiden, men som det ikke hjelper så mye at jeg sier. Det er bra at styret i Mentor Medier tok initiativ til en uavhengig rapport. Den har vel tatt opp de vesentlige tingene, og jeg er glad for at det er gjort en vurdering av kompetente fagpersoner, både av advokat og en aktuar, som nå står svart på hvitt.

Tilfreds

Styreleder Håkon Jahr er tilfreds med å få 75 prosents  tilslutning til styrets innstillling.

- I enhver forsamling vil det bli skismaer når det er en delt mening, men jeg tror at den underliggende grunnen til uenigheten ligger i hvor opptatt man er aksjekurs og utbytte som selskap, kontra at man tradisjonelt har hatt en visjon om å være et kristent medieforetak. Det har nok ligget under hos andre aksjonærer med en mer moderat tenkning.

- Har Steenstrup Stordrange fått se hele verdivurderingen?-

- De har fått hele vurderingen.

Jahr sier utredningen har kostet selskapet «noen hundretusen», men er tilfreds med utfallet av dagens generalforsamling.

- Når det først uro rundt en sak, så synes jeg at dette gikk bedre enn forventet. Vårt håp er at vi får lagt historien bak seg og får lov konsentrere oss om å ta Mentor Medier videre.

Flere nyheter på DN Etterbørs:

Fellesforbundet kjøper aksjer i Klassekampen

Billettrekord for Star Wars(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.