Myndighetene i Storbritannia har sendt ut varsel om akutt flomfare langs den engelske sørkysten, i Midt-England og i Wales. Også vest i Skottland førte stormflo til oversvømmelser, mens Nord-Irland slapp unna med mindre oversvømmelser enn først fryktet.

Været ser imidlertid ikke ut til å bedre seg med det første, ifølge meteorologene. Mer vind og regn er på vei på grunn av et solid lavtrykk i Atlanterhavet.

Varselet som ble sendt ut fredag lød på værforhold så ekstreme at de kan innebære livsfare for folk i de berørte områdene. Miljøvernminister Owen Paterson understreket at hele Storbritannia kan få merke uværet.

Farlig sjø
Folk oppfordres til å holde seg unna kystnære områder fordi kombinasjonen av sterk vind, høye bølger og stormflo kan være farlig.

– Folk skjønner ikke hvor farlig sjøen kan være. Vi ber folk innstendig om å holde seg unna og ikke oppsøke kysten for å se på uværet, sier Tom Mansell i redningsselskapet Royal National Lifeboat Institution.

Det er så langt ikke kommet meldinger om at noen har mistet livet i uværet, men politi og letemannskaper søkte fredag etter en 18 år gammel gutt som torsdag ble meldt savnet i Devon.

Regjeringen i krisemøte
Miljøvernminister Paterson innkalte fredag til møte i regjeringens kriseutvalg, den såkalte COBRA-komiteen, for å drøfte beredskapen foran det ventede ekstremværet.

Over alt i Storbritannia forsøker folk å ta sine forholdsregler, og mange har bygget flomvern med sandsekker for å hindre vann i å trenge inn i hus og kjellere.

Tidligere i vinter har uvær krevd minst to menneskeliv og ført til store brudd i strømforsyningen i Storbritannia. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.