Eiere av fritidsboliger som egentlig er boliger kan få en betydelig skatteøkning med det nye takseringssystemet.

Etter skatteloven godtas i dag både hus og leiligheter i boligområder som fritidsbolig når eieren har en annen bostedsadresse. Men det nye systemet for verdsetting av boliger er ikke like liberalt. Forskjellen mellom å ha en eiendom registrert som fritidsbolig/hytte eller som «sekundærbolig» kan bli mange tusen kroner i formuesskatt.

Ikke bruken
– I statsbudsjettet som ble vedtatt i fjor heter det at like eiendommer skal verdsettes likt. Det er ikke bruken av eiendommen som avgjør, men om den er typisk bolig eller typisk fritidseiendom, sier seniorrådgiver i Skattedirektoratet, Lars Nilsen.

– Normalt vil det være enkelt å avgjøre om det er en fritidsbolig eller en bolig. Den som eier en leilighet i en boligeiendom, eller et hus i et område regulert til bolig, vil få fastsatt en ligningsverdi ut fra at han eier en bolig. Det gjelder selv om han bruker den som fritidsbolig. Omvendt vil en leilighet som er regulert til fritidsformål bli behandlet som fritidsbolig. Da vil det gamle takseringssystemet gjelde.

Kan klage til våren
Nilsen ser for seg at det kan oppstå noen avgrensningsproblemer. I en del sentralt beliggende kommuner tillates fritidsboliger tatt i bruk som boliger. I mange typiske fritidskommuner blir gjerne boliger tatt i bruk som hytter. Og noen eier en ekstra leilighet i de største byene som de bruker selv eller lar barna bruke som studentbolig.

– Hvis eiendommen ligger i et område regulert til fritidsformål, har vi å gjøre med en fritidseiendom, uansett om standarden er aldri så flott. Omvendt hvis eiendommen ligger i et boligområde, sier Nilsen.

De som har fått tilsendt et skjema for registrering av bolig som de egentlig mener er fritidsbolig, og eventuelt vil klage, kan vente med dette til de leverer selvangivelsen.

– Da må skattyteren dokumentere hvorfor han mener det er en hytte og ikke en bolig. Så vil det bli tatt stilling til dette under ligningsbehandlingen neste år, sier Nilsen.

Registrering
Skattebetalerforeningen har hatt stor pågang etter at skjemaene for registrering av boliger ble sendt ut.

– Registrering av eiendommer som bolig eller fritidsbolig er noe av det vi har flest spørsmål om, sier Gry Nilsen, faglig leder i foreningen.

– Bestemmelsene om verdsetting av fritidsbolig bryter med de vanlige reglene i skatteloven. Der er det bruken som avgjør, og det er akseptert at en kan eie en fritidsbolig, selv om den ligger i et boligområde.

Gry Nilsen viser til at det nye verdsettingssystemet bygger på hva boligen er registrert som i kommunens eiendomsregister. Er boligen regulert til helårs bruk, omfattes den av de nye reglene for verdsettelse.

– Hvis en skal nå fram med en klage, bør en også få omregistrert eiendommen fra bolig til fritidsbolig hos kommunen. Ellers nytter det nok ikke å klage, sier Gry Nilsen. Hun peker samtidig på at en slik omregulering kan ha andre, uheldige, konsekvenser.

Høyere formuesskatt
Den som eier en helårs bolig som benyttes til fritidsbolig, kan få en betydelig skatteskjerpelse.

Ligningsverdien for de aller fleste hus og leiligheter i sentrale strøk ligger langt under salgsverdien. Nå skal ligningsverdien opp på 25 prosent av salgsverdien for egen bolig, og 40 prosent for det som kalles «sekundærboliger». En boligeiendom som blir brukt som fritidsbolig, vil nå bli sekundærbolig.

Som et eksempel viser Gry Nilsen til et par som har flyttet på landet. De har kjøpt en eldre leilighet på Majorstua i Oslo for å tilbringe helger og annen fritid der. Anslått markedsverdi er 2,8 millioner kroner. Boligen har i dag en ligningsverdi på 100.000 kroner. Ny ligningsverdi blir i overkant av 1,1 million kroner (40 prosent av 2,8 millioner). Hvis ligningsverdien kommer på toppen av annen formue, må paret ut med 11.000 kroner mer i formuesskatt neste år.

– Men det er viktig å minne om at det først skal betales formuesskatt hvis summen av all formue minus gjeld overstiger 700.000 kroner. Av den grunn vil mange ikke berøres av økte ligningsverdier, påpeker Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Les også: - Du får økt boligskatt uansett


Lånet ditt blir dyrere

- Nå får jeg formueskatt - og det er ok

Henter formuesskatt i boligen din (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.