Europa vil måtte «arbeide meget hardt» for å kunne opprettholde verdens mest generøse velferdssystem, og for å forbli konkurransedyktig på verdensmarkedet.

Det sier den tyske forbundskansleren Angela Merkel i et intervju med Financial Times mandag.

Merkel fremholder at nøkkelen til Europas evne til å overleve globaliseringens utfordringer, er å investere mer i forskning og utdanning, samt å forbedre skatte- og arbeidsmarkedene for å gjenreise konkurransekraften.

Bindende avtaler
En ikke-angrende Merkel, som av mange europeere betraktes som opphavskvinnen til overdreven innstramming for å håndtere krisen i eurosonen, demonstrerte på forrige ukes EU-toppmøte i Brussel sin besluttsomhet til å se partnerne forplikte seg til bindende avtaler for økte strukturelle reformer.

Det ble ikke inngått noen endelig avtale, men detaljene i slike kontrakter mellom eurosoneland og EU-kommisjonen, ventes å bli sluttførte i løpet av de kommende seks månedene, skriver FT.

Må jobb hardt
Merkel stilte på toppmøtet med et mål om å finne frem til faste virkemidler for å styrke konkurransekraften som et ledd i tettere økonomiske samordning.

- Hvis Europa i dag står for litt over syv prosent av verdensbefolkning, produserer rundt 25 prosent av verdens BNP, og må finansiere 50 prosent av verdens sosiale ytelser, er det opplagt at vi vil måtte arbeide hardt for å opprettholde vår velstand og vår livsstil, sier Merkel til FT.

Les også: Norge: Oljepengene har gått med i dragsuget

<b>Norge bruker 370 milliarder på å lønne 1,3 millioner som ikke jobber </b>


<b>- Problemet med Norge er at det ikke er noen problemer</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.