Det fremgår av et innlegg på IMFDirect mandag kveld.

- Balansen mellom svak etterspørsel og en stabil økning i tilbudet tilsier at metallmarkedene trolig vil fortsette å se et overskudd og scenario med lave priser lenge, heter det.

Etterspørsels-skifte

Arezki og Matsumoto viser til at etterspørselen etter metaller skiftet fra Vesten til Østen på 2000-tallet og at Kina ble hoveddrivkraften bak etterspørselen.

- Det er derfor ingen overraskelse at metallprisene er sterkt påvirket av etterspørselen, og særlig behov til én økonomisk kjempe, heter det.

Den lavere investeringstakten i Kina de seneste årene, sammen med økende bekymringer for utsiktene til fremtidig etterspørsel etter sommerens uro i aksjemarkedet og valutadevalueringen, har gitt et press nedover på metallprisene.

Tilbudet også ned

Ifølge deres analyse forklares 60 prosent av variansen i metallprisene med fluktuasjoner i kinesisk industriproduksjon.

På tilbudssiden har investeringene i metallsektoren falt, men Arezki og Matsumoto tror ikke det vil føre til en betydelig gjeninnhenting i prisene i nær fremtid.

Dersom dette viser seg å være sant, er det er risiko for at investeringene vil fortsette å avta, og føre til en skarp prisoppgang på sikt, konkluderer Arezki og Matsumoto.

Oljeprisen er annen historie. Artikkelforfatternes syn er at faktorer på tilbudssiden spiller en større rolle enn etterspørselen. De venter å se en periode med mye lavere priser enn de har sett de seneste årene.

DN Direkte: Alt om valget 2015

Les også:

Et sviende nederlag for Solberg  

Frykt og handlingslammelse i Kina – inndrar 1350 mrd. kroner

- Mange er i overkant pessimistiske  

Se DNtv: Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80.000 kr stk.

 

Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80000 kr stk.
01:39
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.